Jurgen Borst (50) werkt al geruime tijd in de financiële sector. Hij is nu Concern Compliance Officer bij Coöperatie Univé U.A. Op persoonlijke titel belicht hij de opleidingen die hij heeft doorlopen in relatie tot het werken in de financiële sector.
Het bekwamen in je vak ziet Jurgen Borst als een doorlopende uitdaging. “Het volgen van een opleiding heb ik dan ook nooit als een last ervaren”, vertelt hij. “Het is juist leuk om met gelijkgestemde professionele studiegenoten een opleiding te doorlopen en hopelijk succesvol af te ronden. Waar een goede opleiding aan moet voldoen? Na afronding weet je meer dan in het begin, de opleiding moet uitdagend zijn, docenten met praktijkervaring en professionele medestudenten die een goede discussie niet uit de weg gaan.”Verschillende juridische adviesfuncties
Na zijn studie rechten heeft Jurgen Borst verschillende juridische adviesfuncties vervuld. Ook verzekeraars hebben met een enorm pak regels te maken, waarvan het financieel recht een belangrijk deel uitmaakt. En als beginnend bedrijfsjuridisch adviseur leek het hem nuttig om Wft-trainingen, soms incompany, te volgen. “Zo heb ik ook kennisgemaakt met NIBE-SVV, alsmede met prof. dr. R.J. Schotsman inmiddels bijzonder hoogleraar Bank- en Verzekeringsleer (UvA). De heer Schotsman zou vele jaren later nog mijn huidige promotor worden, iets wat ik toen echt niet had kunnen bedenken.”
Meer bekwamen in het compliancevak
“Als je met de Wet op het financieel toezicht (Wft) te maken hebt, is daaraan de compliancefunctie onlosmakelijk verbonden”, stelt Jurgen Borst. Toen hij zelf nog geen Compliance Officer was, had hij wel te maken met diverse compliancevragen van Compliance Officers. Het leek hem daarom een goed plan om zich meer in het compliancevak te bekwamen. Hij heeft daarom de opleiding tot Certified Compliance Officer van NIBE-SVV gevolgd. Wat hem betreft een verplichte opleiding voor een Compliance Officer.
Gesprekspartner voor het management
Jurgen Borst: “De complexiteit van het financieel recht is groot en het belang van naleving wordt steeds belangrijker. Ook leidt het tot allerlei implementatievraagstukken. Er is steeds meer behoefte aan een gedegen inhoudelijk financieel recht specialist die ook een gesprekspartner is voor het management. Zo’n specialist moet ook in staat zijn om over de grenzen van enkel het financiële recht heen te kijken. Juist deze elementen vond ik terug in de Registeropleiding Financieel Recht van de UvA Academie voor Bank en Verzekeringen, dat een samenwerkingsverband heeft met NIBE-SVV.”
Praktisch toegevoegde waarde
Jurgen vindt dit een van de leukste opleidingen die hij heeft gevolgd.“Er wordt met professionals - studenten en docenten - uit de praktijk op een holistische wijze ingezoomd op het financieel recht. Dat geeft een andere inkijk met een nuttige praktisch toegevoegde waarde. Na afronding van deze opleiding kreeg ik de mogelijkheid om als buitenpromovendus te werken aan een promotieonderzoek. Mijn onderzoek richt zich op de vraag hoe Nederlandse Solvency II-richtlijnverzekeraars invulling kunnen geven aan effectieve samenwerking tussen de sleutelfuncties (riskmanagement, compliance, actuarieel, audit, bestuurders en commissarissen). Prof. Schotsman is mijn promotor en prof. dr. S. (Sylvie) C. Bleker-van Eyk (hoogleraar Compliance & Integriteitsmanagement VU) mijn copromotor.”
De uitdaging lokt
Volgens Jurgen is het doen van promotieonderzoek naast een fulltime baan niet eenvoudig. “Toch lonkt de uitdaging: het verbreedt je scope en geeft leuke contacten, ook met mede-buitenpromovendi van de UvA Academie. Wetenschappelijk onderzoek moet primair een bijdrage leveren aan de wetenschap. Het is echter ook belangrijk dat de maatschappij er zijn voordelen mee kan doen. In dit geval de verzekeraars waarop het onderzoek zich richt. Dit wordt ook vanuit het opleidingsinstituut als belangrijk beschouwd. Aan enkel kamergeleerdheid hebben we ook niet zo heel veel, toch? Aan het promotieonderzoek heb ik mijn handen voorlopig wel even vol. Maar er is uiteraard altijd tijd voor een PE-vervolgtraining van de Registeropleiding Financieel Recht. Bijblijven is immers belangrijk. Ik blijf dus nog wel even bezig: je bent nooit te oud om te leren!”