Raak vertrouwd met de organisatie en structuur van het verzekeringsbedrijf en de vele verzekeringsproducten. Leer wat de impact is van veranderende wet- en regelgeving op het verzekeringsbedrijf, de verzekeringsproducten en de distributiekanalen. De theorie wordt aan de hand van praktijkvoorbeelden en casuïstiek behandeld. Zo kun je de opgedane kennis direct in de praktijk gebruiken.
Jouw loopbaan
De opleiding Inleiding Verzekeringsbedrijf is erg interessant voor tussenpersonen, feitelijk leidinggevenden, in- en externe accountants en mkb-accountants, medewerkers assurantie van overheidsinstellingen, nuts- en industriële bedrijven en consultants en dienstverleners met het verzekeringsbedrijf als klant. Ook voor beginnende experts die in aanmerking willen komen voor inschrijving in het register van het Nederlands Instituut Van Register Experts (NIVRE) en nieuwe medewerkers bij verzekeraars en expertisebureaus is deze opleiding geschikt.
Wil je je na het volgen van deze opleiding verder specialiseren binnen je vakgebied? Dan raden we je de opleidingen Branchediploma Schadebehandelaar/Acceptant aan waarbij je je kunt richten op de gebieden aansprakelijkheidsverzekeringen, brandverzekeringen, motorrijtuigverzekeringen en/of transportverzekeringen. Ook de opleiding Assurantie A vormt een mooie aanvulling op je cv.
Opleidingsprogramma en resultaat
Het doel van deze opleiding is dat je leert wat het product ‘verzekering’ is, wat de belangrijkste wettelijke bepalingen zijn en wie er bij het product betrokken zijn. In deze opleiding raak je bekend met de recente ontwikkelingen binnen het vakgebied. Na het volgen van deze opleiding kun je aangeven hoe het overheidstoezicht op het verzekeringsbedrijf is geregeld en welke klachteninstellingen er voor de consument zijn. Verder komen de belangrijkste verzekeringsvormen op hoofdlijnen en de bijbehorende sociale, fiscale en aansprakelijkheidswetgeving aan bod. Ook wordt ingegaan op hoe schades worden afgehandeld. Je volgt de opleiding via e-learning, in je eigen tijd en tempo. Via een moderne online leeromgeving kun je vragen stellen over opdrachten en oefeningen aan je docent of medestudenten.
Na afloop van de opleiding:
- Ben je bekend met de werking van het verzekeringsbedrijf en de verschillende producten die aangeboden worden
- Ben je bekend met de Wet op financieel toezicht (Wft) en weet je hoe deze gehandhaafd wordt
- Weet je hoe het proces van oriëntatie tot afsluiten en uitkeren van de verzekering werkt en welke voorwaarden er aan gesteld worden
Vooropleiding
Voor deze opleiding is geen speciale vooropleiding vereist.
Studiebelasting en duur
De opleiding wordt gegeven via e-learning. Je bepaalt zelf je studietempo. Gemiddeld duurt de opleiding 3 maanden. Het doornemen van de leerstof en het maken van diverse opdrachten betekenen dan een studiebelasting van ongeveer 6 uur per week.
Studiemateriaal
Je maakt gebruik van de meest actuele literatuur en beschikt over een moderne online leeromgeving. Deze online leeromgeving bevat alle informatie die je voor de studie nodig hebt.
Optionele syllabus
Bij een e-learningvariant ontvang je een digitale syllabus. Een papieren versie van de syllabus kun je optioneel bijbestellen in het inschrijfproces.
E-learning
Je volgt het programma via e-learning. Hierbij studeer je online in je eigen tijd en in je eigen tempo, onder begeleiding van een docent waar je met al je vragen terecht kunt.