Deze aan de Amsterdamse Assurantiebeurs opgerichte vereniging startte al snel met de eerste assurantie-opleiding: de cursus Algemene Assurantiekennis.
Enkele jaren later werden daar een viertal branchecursussen aan toegevoegd.
In aanvang nog een clubblad met vakinhoudelijke informatie voor leden van de ABC, maar al snel een landelijk vakblad. De Beursbengel is tot de dag van vandaag nog steeds het vakblad voor de verzekeringsbranche.
De eerste branche-breed gedragen bankiersopleiding wordt in elkaar gezet. Volgens de prospectus van het jaar 1943-44 heeft de cursus, voluit Den schriftelijke cursus voor opleiding van beambten in het bank- en effectenbedrijf, tot doel ‘het verschaffen van een algemeen vormende opleiding in theoretische en practische vakken, welker bestudeering voor het verkrijgen van grondige kennis van het bankbedrijf van beteekenis is’.
De integratie van praktijk en theorie, toen al.
Al op 15 juni 1945 worden door de Commissie palen geslagen voor de Stichting tot Bevordering van de Studie in het Bank- en Effectenbedrijf. Deze Stichting organiseert De Bankcursus tot de oprichting van het NIBE in 1968.
Een bewogen jaar. Niet minder dan 50 organisaties van verzekeraars, tussenpersonen, werknemersorganisaties en assurantieclubs richten de Stichting Vakontwikkeling Verzekeringsbedrijf (SVV) op. In de jaren ’80 en ’90 fungeert Dik van Velzen – intelligent, doortastend, strategisch, netwerker – als hoofd van de afdeling waar het cursusmateriaal wordt ontwikkeld en de opleidingen worden georganiseerd.
In de Vereniging NIBE (Nederlands Instituut voor het Bank- en Effectenbedrijf) worden naast De Bankcursus allerlei min of meer wetenschappelijke activiteiten ingebracht. De vereniging publiceert uitgebreide jaarverslagen in het tijdschrift Bank- en Effectenbedrijf. Tot en met het laatste laten die verslagen een niet te stuiten groei zien.
SVV introduceert samen met vier MEAO-scholen het keuzevak Assurantiën aan het MEAO. Later aan MMO en MBO. In de jaren 80 komt in samenwerking met het NIBE een afstudeerrichting Bank en verzekeringen aan het HBO bij.
In de jaren ’90 is het structuurbeleid door de overheid losgelaten, dat banken en verzekeraars voorschreef strikt gescheiden te werken. In navolging van deze wijziging willen de brancheverenigingen de opleidingsorganisaties samenvoegen. De fusie van NIBE met SVV is op 1 juli 1999 een feit. Juridisch is er sprake van een overname van de activiteiten van NIBE door SVV, maar op papier staat de gelijkwaardigheid tussen de partners voorop. Die gelijkwaardigheid komt uitdrukking in de nieuwe naam: NIBE-SVV.
De gevolgen van financiële crisis hakken erin. NIBE-SVV wordt op 23 april overgenomen door NCOI, de grootste opleider voor werkend Nederland. Hier kan NIBE-SVV, als eigen merk, blijven inspelen op de opleidingsbehoeften van de ambitieuze financieel dienstverlener van nu.
NIBE-SVV onderkent de impact van de razendsnelle ontwikkelingen. Onder de noemer NEXT Academy bundelen we opleidingen en trainingen die gericht zijn op de toekomst. Als aanvulling op ons reguliere aanbod. Voor de financieel dienstverlener die ‘future proof’ wil zijn.
NIBE-SVV lanceert het online platform FLINK (een samentrekking van ‘Financieel’ en ‘Link’). Hierop kunnen vakgenoten uit de financiële sector zich vakinhoudelijk met elkaar verbinden. Kennis en ervaring delen, inspireren en discussiëren.
NIBE-SVV biedt nu ook een breed aanbod erkende HBO Bachelor- en Masteropleidingen gericht op de financial services. Dit komt voort uit een samenwerkingsverband met businesspartners Hogeschool NCOI en NCOI University of Applied Sciences.
NIBE-SVV introduceert begin maart een nieuwe studievariant: de virtual classroom. Hiermee kunnen studenten op afstand studeren en toch profiteren van de voordelen van klassikaal onderwijs. Deze studievariant is in eerste instantie ontwikkeld voor Wftexamentraining, maar is in verband met de coronacrisis in razend tempo doorontwikkeld voor de rest van het opleidingsaanbod van NIBE-SVV.