Wat is het nut van een balpen? Met dit vraagstuk moest Els Winninghoff tijdens haar docententraining aan de slag. Zo leerde ze dat je een onderwerp van diverse kanten kunt bekijken. Het was voor haar een openbaring. Ze heeft er als docente Schadeverzekeringen bij NIBE-SVV veel profijt van. Al 40 jaar.
Sommige mensen rollen stomtoevallig in een vak waarin ze zich tot hun grote genoegen helemaal thuis blijken te voelen. Het gebeurde Els Winninghoff. Ze trad 40 jaar geleden bij NIBE-SVV in dienst om huiswerk te corrigeren en nam weer afscheid toen ze zich aan het moederschap wilde wijden. Het thuiszitten beviel haar alleen allerminst. Bovendien had ze bij NIBE-SVV erg prettig gewerkt. Alsof hij het aanvoelde, nam programmamanager Dik van Velzen juist in die periode contact met haar op. Hij had kennelijk goede herinneringen aan haar en vroeg of ze bij NIBE-SVV docente wilde worden.
Zelf had ze het niet kunnen bedenken, maar Van Velzen bleek het scherp te hebben gezien. Gesteund door de kennis die ze bij haar eerste baan als acceptant Transportverzekeringen had opgedaan en in de wetenschap dat ze het op school leuk vond om spreekbeurten te houden, heeft ze zich vol vertrouwen in dit avontuur gestort. Het was een schot in de roos. Doceren bleek haar tweede natuur te zijn.
Schadeverzekeringen zijn de specialiteit van Els Winninghoff – ze noemt zichzelf gekscherend een ‘schademiep’. En ze heeft nog een specialiteit: het vertrouwen winnen van studenten. Daar werkt ze meteen in de eerste les aan. “Het belang van de studenten weegt het allerzwaarste”, benadrukt ze. “Dat maak ik ze meteen duidelijk. Daarbij leg ik mezelf wel meteen druk op, want het móet lukken, en ik stel mezelf ook kwetsbaar op, want ik geef ook aan wat mijn zwakke punten zijn. Maar daarmee bouw ik wel meteen een band op.”
Door eerlijk en open te zijn, ontsluit Els deuren. Maar ook door echt te laten zien hoe belangrijk de studenten zijn. “Ik ga nooit op tijd naar huis en geef ze bovendien mijn 06-nummer en e-mailadres. Ik ben een keer om half twaalf ’s avonds gebeld door een student die vlak voor zijn examen stond en nog iets wilde bespreken. Dat was voor mij geen enkel probleem. Je kunt geen docent zijn van negen tot vijf.”
Els Winninghoff is evenmin een docente die zich aan de lesboeken vastklampt. Ze draait haar eigen programma. Die vrijheid krijgt ze van NIBE-SVV en daarom klikt het zo goed en zo lang tussen beide partijen. Ze werkt graag met voorbeelden uit de praktijk en klutst daar vaak een royale dosis humor doorheen. Bijvoorbeeld als ze het verschil uitlegt tussen een bromfiets en een snorfiets, een onderwerp dat bij studenten vaak voor hoofdbrekens zorgt. Dan vertelt ze erbij dat ze zelf als zestigplusser liever een helm draagt en zo haar hoofd met inhoud heel houdt dan dat ze, zoals veel jongere vrouwen, de helm thuislaat om te voorkomen dat haar kapsel uit de vorm raakt. Dan barst de klas in lachen uit en is de boodschap meteen duidelijk.
“Ik hoop na afloop van studenten te horen dat ze van mij echt wat leren. Daar gaat het natuurlijk om. Ik gebruik humor, maar ik kan ook echt een bitch zijn. Waar ik heel slecht tegen kan, is als studenten in een slachtofferrol kruipen. Dan zeggen ze bijvoorbeeld dat ze geen tijd hebben gehad om te studeren. Zelf heb ik ook verschillende ballen in de lucht gehouden toen ik zwanger was. Als je iets wilt, kun je het. Ik heb echt een hekel aan de excuus-Truus.”
De jarenlange leservaring van Els komt ook op een andere manier van pas. Niet alleen geeft ze nog altijd met veel plezier les. Ook heeft ze recent nog als inhoudsdeskundige meegewerkt aan het vernieuwde tekstboek van onze opleiding Wft Basis.