Met de invoering van de Insurance Distribution Directive (IDD) worden ook de vakbekwaamheidseisen in de Wft uitgebreid. Het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen (BGfo) wordt daarop aangepast. Het gewijzigde besluit zal waarschijnlijk per 23 februari 2018 in werking treden.
Vanaf de inwerkingtreding van de nieuwe regels geldt dat er opnieuw een vakbekwaamheidseis bestaat voor feitelijk leidinggevenden van klantmedewerkers. (Opnieuw, want zo’n eis bestond al tot 31 december 2013, maar die is toen verdwenen en ingeruild voor de eis dat klantmedewerkers zélf vakbekwaam moesten zijn (en adviserende klantmedewerkers zelfs gediplomeerd). Maar nu komt die vakbekwaamheidseis voor feitelijk leidinggevenden weer terug.) Voor die leidinggevenden gaat gelden dat zij aan de vakbekwaamheidseisen van de IDD moeten voldoen. Met onmiddellijke ingang. Er is géén overgangsperiode.
Voor deze feitelijk leidinggevenden gaat geen specifieke diplomaverplichting gelden. Het gaat om een zogenoemde ‘open norm’. Maar dat betekent dan weer niet dat elke financieel dienstverlener zelf mag bepalen hoe hij deze open norm invult. Want voor de minimumeisen verwijst het BGfo naar de bijlage bij de IDD, waarin deze vakbekwaamheidseisen verder zijn uitgewerkt. De Memorie van Toelichting bij het BGfo zegt daarover: ‘[…] minimale kennis- en bekwaamheidsvereisten komen overeen met de eindtermen en toetstermen waaraan werknemers die adviseren reeds moeten voldoen. Hiernaast dient een financiëledienstverlener er door middel van zijn bedrijfsvoering voor te zorgen dat alle werknemers te allen tijde vakbekwaam en op de hoogte zijn van de laatste actuele ontwikkelingen.’
Bijzonder is dat de nieuwe regeling specifiek vermeldt dat een verzekeraar deze vakbekwaamheid van feitelijk leidinggevenden moet kunnen aantonen. Dat lijkt ons bijzonder, omdat deze nieuwe vakbekwaamheidseisen ook gelden voor feitelijk leidinggevenden bij andere ‘verzekeringsdistributeurs’ (zelfstandige adviseurs, bemiddelaars en gevolmachtigden). En natuurlijk moeten ook zij kunnen aantonen dat hun feitelijk leidinggevenden aan deze vakbekwaamheidseisen voldoen.
Verzekeraars, gevolmachtigden, adviseurs en bemiddelaars kunnen voldoen aan de vakbekwaamheidseisen door deze feitelijk leidinggevenden de Wft-diploma’s te laten halen. Toch adviseren wij wat anders. Juist omdat het gaat om:
een open norm zonder diplomaverplichting; én
omdat het uitsluitend om verzekeringskennis gaat en niet over bancaire en aanverwante vakbekwaamheden.
Daarom adviseren wij hiervoor andere opleidingen dan Wft-opleidingen. Specifieke verzekeringsopleidingen zijn hiervoor veel geschikter. Bijvoorbeeld: de opleiding Inleiding Verzekeringsbedrijf, aangevuld met relevante andere verzekeringsopleidingen (A-opleiding, brancheopleidingen). Deze opleidingen zijn niet alleen veel gerichter, maar hebben ook het prettige voordeel dat voor de geldigheid van deze diploma’s geen periodieke PE-examens verplicht zijn. Omdat ook is vereist dat de feitelijk leidinggevenden hun vakbekwaamheid actueel houden, adviseren wij daarnaast een Wft Triple A-abonnement.
Opleidingen die NIBE-SVV aanbiedt:
Op Maandag, 30 December, 2024, 14:41