Overheid neemt inlogmethode banken over

De belastingdienst en een aantal zorginstanties starten in de loop van 2017 met het aanbieden van nieuwe, veilige manieren van inloggen, waaronder iDIN. Dit schrijft minister Plasterk in een brief aan de Tweede Kamer. iDIN is de collectieve online identificatie- en inlogdienst van de Nederlandse banken. Deze is al beschikbaar voor bedrijven en organisaties met online diensten. Met iDIN kunnen burgers binnenkort dus ook via hun bank inloggen bij de belastingdienst en een aantal zorgorganisaties.

Wetgeving

Om het aanbod van nieuwe inlogdiensten in te regelen is in december 2016 de Wet generieke digitale infrastructuur (GDI) in consultatie gegaan. De wet, die in 2017 van kracht zal worden, stelt onder meer eisen aan het betrouwbaarheidsniveau en de veiligheid van inlogdiensten.

DigiD

Enkele jaren terug lanceerde de overheid de publieke inlogmethode DigiD. Maar deze methode heeft een aantal nadelen. Daarom wil de overheid ook andere partijen van buiten de overheid de mogelijkheid geven inlogdiensten aan te bieden aan overheidsinstellingen en zorgorganisaties. Bij IDIN wordt ingelogd via de gebruikelijke inlogmethode bij de bank. Dat geeft meer zekerheid over iemands identiteit, waardoor inloggen veiliger wordt en identiteitsfraude moeilijker. Het kabinet wil namelijk dat mensen makkelijk en veilig kunnen inloggen bij de overheid. Door meerdere manieren van inloggen aan te bieden, zijn mensen en organisaties bovendien niet meer afhankelijk van één manier van inloggen en daardoor minder afhankelijk van storingen die zich in systemen kunnen voordoen.

Invoering

In de loop van 2017 worden de inlogdiensten gefaseerd ingevoerd. DigiD blijft voorlopig bestaan als publieke inlogmethode en wordt in 2017 uitgerust met een nieuw middel om het betrouwbaarheidsniveau te verbeteren.

Toenemende digitalisering

Veiligheid krijgt steeds meer aandacht door de toenemende digitalisering. Het afgelopen jaar is bijvoorbeeld het aantal pinbetalingen en betalingen via iDEAL in Nederland sterk gegroeid. Uit data van Betaalvereniging Nederland blijkt dat het aantal pinbetalingen in 2016 steeg met 10,6% en het aantal betalingen met iDEAL met 27,3%. Het aantal contactloze betalingen is volgens de Betaalvereniging bijna vervijfvoudigd.

Opleidingen en digitalisering

Wilt u ook weten wat digitalisering voor uw vakgebied betekent? NIBE-SVV biedt in de Next Gen Academy diverse opleidingen die hier op ingaan.
N.B. Voor een aantal opleidingen is een subsidie van UWV mogelijk van maximaal € 2.500.

Meer weten over betalingsverkeer?

Dat kan via onze praktijkgerichte opleidingen Next Payments (2 avonden) en Payments voor Professionals (8 dagen).  
 
Of verdiep uw kennis van het betalingsverkeer op 8 en 9 maart op de EuropeanPaymentSummit 2017. NIBE-SVV biedt u een unieke korting op de toegangsprijs. 

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!