Bankmedewerkers die zich niet houden aan de bankierseed staan sancties te wachten, zoals een berisping, een geldboete of zelfs een tijdelijk beroepsverbod van drie jaar.
Vanaf 1 april 2015 moeten alle nieuwe medewerkers van banken met klantcontact de bankierseed (of gelofte) afleggen (binnen 3 maanden). Voor medewerkers die op 1 april 2015 al in dienst zijn, geldt dat ze deze eed uiterlijk op 31 maart 2016 moeten hebben afgelegd. Alle bankmedewerkers die de bankierseed afleggen, zijn automatisch gebonden aan een gedragscode.
In de gedragscode staan de volgende 7 regels:
Om naleving van de gedragscode af te dwingen, is door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) de Stichting Tuchtrecht opgericht. Deze stichting ziet toe op naleving van de gedragscode en legt ook sancties op. Het afleggen van de bankierseed is wettelijk verplicht, waardoor iedere bankmedewerker automatisch onder het tuchtrecht valt.
Wanneer een consument meent dat een bankmedewerker de regels heeft overtreden, kan hij bij de Stichting Tuchtrecht een klacht indienen. De Tuchtcommissie van de stichting krijgt bij haar werkzaamheden ondersteuning van de stichting DSI. Deze begeleidt de tuchtprocedures en treedt ook op als aanklager.
De melding van overtreding moet aan de volgende cumulatieve voorwaarden voldoen:
Wanneer de klacht gegrond is, doet de Tuchtcommissie uitspraak. De klager is daarbij niet zelf partij, maar wordt wel op de hoogte gehouden van het verloop van de procedure. Wanneer de aanklager of de aangeklaagde het niet eens is met de uitspraak, kan deze in beroep gaan bij de Commissie van Beroep.
Wanneer de aangeklaagde schuldig is aan overtreding van de gedragscode, legt de Tuchtcommissie of de Commissie van Beroep een sanctie op.
Afhankelijk van de ernst van het vergrijp kan een schuldige bankmedewerker het volgende te wachten staan:
Daarnaast komen de veroordeelden met naam en toenaam in een register. Banken krijgen inzicht in dit register en weten zo welke (voormalige) medewerkers een beroepsverbod hebben.
Als de Stichting Tuchtrecht van mening is dat er wetten of regels van de AFM of DNB zijn overtreden, dan kan zij de klacht ook bij de betreffende toezichthouder melden. Die kan de medewerker en/of de werkgever ook weer een sanctie opleggen.
De bankierseed komt ook aan de orde in een aantal opleidingen van NIBE-SVV:
Algemeen
Integriteit
Compliance