Op 27 januari 2015 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen (Wbfo) aangenomen. De Wbfo treedt op 1 april in werking.
De nieuwe wet geldt voor alle financiële instellingen met een zetel in Nederland, maar niet voor pensioenfondsen. De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de oude wet zijn: een bonusplafond van 20%, nieuwe bepalingen voor ontslagvergoedingen en retentiebonussen en een verbod op variabele beloningen bij financiële instellingen die staatssteun ontvangen.
De doelen van de Wbfo zijn:
Inhoudelijk ligt het accent van de Wbfo op onderwerpen als:
De bepalingen van de Wbfo hebben gevolgen voor álle personen die bij een financiële onderneming werken. Dat zijn werknemers met een arbeidscontract van de financiële onderneming, maar ook gedetacheerden en uitzendkrachten.
Het bonusplafond betekent dat de variabele beloning niet meer mag bedragen dan 20% van de vaste beloning. Deze bepaling geldt voor álle personen die bij een financiële onderneming werken, ook voor gedetacheerden en uitzendkrachten.
Er zijn wel uitzonderingen voor bijvoorbeeld medewerkers in Nederland die niet onder een cao vallen of voor medewerkers die hoofdzakelijk in het buitenland werken. Voor hen geldt een (geclausuleerd) bonusplafond van 100%. Omdat misbruik van deze uitzonderingen een reëel risico is, zien DNB en de AFM scherp toe op strikte naleving. Voor beheerders van beleggingsinstellingen en voor beheerders van instellingen voor collectieve beleggingen in effecten geldt geen bonusplafond. En ook niet voor beleggingsondernemingen die uitsluitend voor eigen rekening handelen met eigen middelen en kapitaal, geen externe cliënten hebben en plaatselijke onderneming zijn.
De vertrekvergoedingen van alle personen die het dagelijks beleid van de financiële onderneming bepalen worden beperkt.
De financiële ondernemingen worden verplicht om bij het schenden van normen van bekwaamheid of bij verantwoordelijkheid voor grote verliezen uitgekeerde variabele beloningen aan te passen of terug te vorderen.
Voor nieuwe contracten gaan de regels in op 1 april 2015; voor de bestaande contracten komt er een overgangstermijn van 1 jaar tot 1 april 2016.
NIBE-SVV biedt een aantal opleidingen op dit gebied:
Op Woensdag, 13 December, 2023, 10:55
Vorige maand bespraken we de top 7 trends in de financiële dienstverlening, waarvan duurzaamheid er één is. Het blijkt een onmisbare trend te zijn. Hoewel er al jaren aandacht wordt besteed aan ESG en duurzaamheid, wijst de website Duurzaam Ondernemen erop dat de sector nog steeds voor aanzienlijke uitdagingen staat.