Gevalletje waterschade. Alles begon met een appje van mijn buurvrouw. “Het borrelt in ons toilet. Hebben jullie dat ook?” Nee, gelukkig bij ons geen geborrel. Later op de dag spreek ik mijn buurvrouw en blijkt dat het goed mis is. Uit hun toilet kwam een enorme hoeveelheid water, en de hele benedenverdieping had waterschade. Gelukkig was deze waterschade gedekt. In afwachting van de expert kwamen ze even bij ons langs.
De PVC-vloer was zwaar beschadigd. Die lag er al acht jaar, dus wat krijg je dan vergoed? Volgens mijn verzekeringskennis dacht ik aan volledige vergoeding. Immers, een PVC-vloer valt toch onder opstal? Nou, mooi niet. Het bleek een zogenaamde clickvloer, en omdat die als verhuisbaar wordt beschouwd, valt hij onder de inboedelverzekering. Het verschil? Een inboedelverzekering keert meestal een vergoeding op basis van dagwaarde uit, terwijl opstal vaak de nieuwwaarde vergoedt. En na acht jaar kan dat flink schelen.
De grap is dat wij dezelfde vloer hebben, maar deze is verlijmd. Dus bij ons zou dezelfde schade onder opstal vallen. Helaas voor de buurtjes zou de schade afgewikkeld worden onder de inboedelverzekering, wat voor een vloer van acht jaar kan betekenen dat de vergoeding flink lager uitvalt – soms wel minder dan 40% van de nieuwwaarde. Een vreemd onderscheid, want bij opstal geldt deze regeling niet.
Gelukkig blijkt dat verzekeringsmaatschappijen soms heel coulant kunnen zijn. In dit geval hadden de buren een gecombineerde woonverzekering met inboedel en opstal in één polis, en de verzekeringsmaatschappij beschouwt de schade voorlopig als opstalschade. Eind goed, al goed.
Tip van de expert: Een klein detail zoals het type vloer kan een grote invloed hebben op je vergoeding bij schade. Let dus goed op of iets als opstal of inboedel wordt beschouwd!
Wil je na het verhaal van Els meer te weten komen over verzekeren? Kijk dan bij de volgende opleidingen:
Op Maandag, 30 December, 2024, 14:41