De belangstelling onder consumenten om te beleggen neemt toe, zo blijkt uit onderzoek. Tegelijkertijd is het inzicht in beleggen bij die groep beleggers onvoldoende. Om een betere bescherming van de belegger te bewerkstelligen wordt de wetgeving aangescherpt (MiFID II). Ook is een actievere rol van de adviseur vereist.
Het onderzoek van onderzoeksbureau GfK, uitgevoerd in opdracht van Legal & General, toont aan dat gemiddeld 53% van de consumenten ook belegt. Het aantal beleggers verschilt echter sterk per leeftijdscategorie. In de leeftijdscategorie 30-39 jaar belegt slechts 25% van de respondenten, terwijl dit in de categorie 50 tot 65 jaar 65% is. Opvallend is verder, dat mannen beduidend vaker aangeven te beleggen (gemiddeld 58%) dan vrouwen (gemiddeld 32%).
Maar, eenvoudige spaar- en beleggingsprincipes zijn voor de gemiddelde 50-plussers, de groep die het meest belegt, te complex. Dit komt naar voren uit een ander onderzoek, The DNB Household Survey, uitgevoerd door CentERdata. De gemiddelde 50-plusser beschikt over een vermogen van € 228.000, 26% meer dan het gemiddelde Nederlandse huishouden. Maar tegelijkertijd slaagt slechts 15% van de ondervraagde 50-plussers erin om 5 financiële basisvragen goed te beantwoorden.
Met ingang van 3 januari 2018 treedt daarom MiFID II (Markets in Financial Instruments Directive) in werking. Daarmee wordt de bescherming van de belegger aangescherpt. Onder MiFID II moeten nieuwe vergunningsplichtige partijen over een vergunning beschikken of anders hun activiteiten staken. De vergunningaanvraag moet vóór 1 juni 2017 ingediend zijn bij de AFM.
De uitbreiding van de vergunningplicht onder MiFID II is een belangrijk onderdeel van de herziening van MiFID I. Daarnaast gelden onder MiFID II aangescherpte en nieuwe gedragsregels, die de bescherming van de beleggers moeten verbeteren. Bijvoorbeeld:
Beleggingsondernemingen zijn door deze aanscherping verplicht:
Ook is het begrip ‘financieel instrument’ in MiFID II aangepast. Nu vallen ook grondstoffenderivaten en emissierechten hieronder. Beleggingsondernemingen die hiervoor diensten verlenen, moeten aan de best execution-verplichting voldoen.
Meer over de bescherming van beleggers onder MiFID II
Uit het onderzoek van GfK komt de behoefte van klanten aan een persoonlijk, financieel overzicht naar voren. Veel consumenten hebben geen goed overzicht en voeren zelf geen regie bij de keuzes die bij het opbouwen van vermogen aan de orde zijn. De financieel adviseur die de consument met de regiefunctie hulp biedt, heeft voor veel consumenten een belangrijke meerwaarde.
NIBE-SVV besteedt in de opleidingen steeds meer aandacht aan de specifieke rol die de adviseur heeft bij het adviseren over beleggen. Een aantal opleidingen die hierop ingaan:
Meer over de betekenis van de nieuwe wetgeving voor beleggingsadviseurs