MiFID II, een nieuwe Europese richtlijn voor markten in financiële instrumenten, treedt in werking op 3 januari 2018. Onder MiFID II moeten medewerkers die bij het verlenen van een beleggingsdienst klanten informeren of adviseren, voldoen aan nieuwe criteria, opgesteld door de Europese toezichthouder voor effectenmarkten en beleggingsondernemingen (ESMA). Wie op 3 januari 2018 niet aan de criteria uit de ESMA-richtsnoeren voldoet, mag niet meer zelfstandig informeren of adviseren over beleggen. Hij kan dan alleen (voorlopig) zijn functie uitoefenen onder supervisie van een persoon die wel aan de criteria voldoet.
Dat medewerkers vakbekwaam moeten zijn, is niets nieuws onder de zon. Ook onder MiFID I, die in november 2007 van kracht werd, is vakbekwaamheid een wettelijke norm. De reden is dat financiële instrumenten zoals aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, derivaten (zoals opties en futures) complex zijn.
ESMA heeft in zijn ESMA-richtsnoeren de norm uit MiFID II over de vereiste kennis en bekwaamheid van het personeel nader uitgewerkt. Zowel voor het personeel dat informeert, als voor het personeel dat adviseert is een afzonderlijke lijst met criteria opgesteld.
De MiFID II-norm is een ‘open norm’. De werkgever is verantwoordelijk voor de naleving. Hij moet kunnen aantonen dat de betreffende medewerkers minimaal aan de vakbekwaamheidsnormen uit de ESMA-richtsnoeren voldoen. NIBE-SVV adviseert verschillende klanten over het invullen van deze open norm. We maken ‘Gap analyses’ om het verschil tussen de huidige opleidingen van de medewerkers en de ESMA-richtsnoeren vast te stellen. Op basis daarvan bepalen we in overleg met de werkgever op welke manier deze ‘Gap’ te overbruggen is.
De AFM onderschrijft de ESMA-richtsnoeren en heeft bepaald dat medewerkers, om te mogen informeren en adviseren over beleggen, hun vakbekwaamheid moeten kunnen aantonen. Een van de mogelijkheden om de vakbekwaamheid aan te tonen, is het afleggen van een ESMA-examen bij DSI. Deze examens worden in het najaar van 2017 ontwikkeld.
Diverse opleidingsinstituten, waaronder NIBE-SVV, zullen zodra de examens ontwikkeld zijn, opleidingen aanbieden ter voorbereiding op de ESMA-examens.
Het ESMA-examen heeft alleen betrekking op de ESMA-criteria op de gebieden kennis, vaardigheden en integriteit. Het halen van dit examen wil niet zeggen dat helemaal aan de ESMA-richtsnoeren is voldaan. De normen in de richtsnoeren zijn breder. Zo zijn er organisatorische eisen voor de onderneming in opgenomen. Ook moet het personeel op de hoogte zijn van interne gedragsregels en procedures van de onderneming (en deze begrijpen en toepassen). Omdat de uitwerking hiervan voor iedere onderneming specifiek is, valt dit buiten de scope van het examen. Op dit moment is NIBE-SVV met meerdere klanten in gesprek over de uitwerking van deze normen in de praktijk.
DSI is bezig om in overleg met AFM de eindtermen op te stellen van opleidingen en examens, gebaseerd op de ESMA-criteria. Daarin is beschreven over welke kennis, vaardigheden en integriteitsaspecten een medewerker moet voldoen om vakbekwaam te zijn conform de ESMA-richtsnoeren.
De ESMA-richtsnoeren kunt u hier downloaden
Meer over de visie van AFM over haar rol als toezichthouder
NIBE-SVV werkt reeds jarenlang samen met DSI en heeft diverse DSI-opleidingen waarmee u zich uitstekend kunt voorbereiden op officiële DSI-examens. Ook kunt u bij NIBE-SVV het DSI-examen afleggen.
Uiteraard informeren wij u graag wanneer de ESMA-opleiding gereed is en in ons aanbod is opgenomen.
Voor een Gap-analyse kunt u nu al terecht bij ons. Onze ervaren accountmanagers adviseren u graag over de mogelijkheden via 035 750 61 57.