In 2016 kwam de Europese Unie (EU) met de eerste cyberrichtlijn, de Directive on security of network and information systems (NIS). Nu, 6 jaar later, komt de EU met NIS2. Wat is het doel van NIS2? En hoe verschilt deze van de NIS-richtlijn uit 2016?
De eerste NIS-richtlijn was een reactie op de groeiende cyberdreigingen in de Europese Unie. Het doel was om een algemeen niveau van veiligheid te waarborgen voor kritische sectoren en infrastructuur binnen Europa.
Cyberdreigingen veranderen voortdurend en nemen ook toe. Daardoor werd een revisie van de eerste NIS-richtlijn nodig. De coronapandemie maakte een revisie nog urgenter.
Eigenlijk is de wetgeving niet zo zeer veranderd, maar vooral uitgebreid. De tweede NIS-richtlijn moet het niveau van cyberweerbaarheid van de verschillende sectoren verhogen. Ook komen er nieuwe sectoren bij op de lijst van vitale sectoren. De lijst is gegroeid van 19 naar 35 sectoren. Voorbeelden van nieuwe sectoren zijn afvalverwerking, chemische productie en agrifood. In heel Europa gaat het om ongeveer 160.000 organisaties extra die moeten voldoen aan de NIS-vereisten. Ook in Nederland zal er dus voor veel bedrijven een extra eisenpakket komen. Dat geldt ook voor kleine mkb’ers in deze essentiële sectoren.
Belangrijk is dat de vereisten in NIS2 strenger worden. Organisaties moeten onder andere ten minste het volgende geregeld hebben:
Verder komt er met de NIS2 ook een tweestapsproces voor het rapporteren van beveiligingsincidenten:
Hier ligt een kans voor cyberverzekeraars. Wellicht kan de incidentresponse die op veel cyberverzekeringen zit, met een 24/7-hulplijn, uitkomst bieden. Via de hulplijn kunnen experts worden ingeschakeld voor ICT-forensisch onderzoek en crisismanagement, juridische bijstand en PR.
Een organisatie die aan de NIS2-richtlijn voldoet, voldoet niet automatisch ook aan de eisen voor een cyberverzekering. De eisen van de meeste cyberverzekeraars gaan inmiddels verder.
Verzekeraars verwachten van hun verzekerden een goede basishygiëne met betrekking tot cyber: zowel het voorkomen van incidenten als het managen van incidenten. In veel gevallen kan er anders geen verzekering worden afgesloten.
Deze basishygiëne bestaat uit 12 controls, waarvan de NIS2 er al 4 voorschrijft: MFA, business continuity en crisisplannen, beleid op de effectiviteit van cyberbeveiliging en encryptie.
Daarnaast vragen verzekeraars het volgende:
De toegevoegde waarde van NIS2 voor de cyberverzekeringsmarkt is wel dat
organisaties door de NIS2-vereisten meer een risk based approach zullen moeten hebben bij cyberrisico’s. Hoe maak je bijvoorbeeld anders een juiste beoordeling van de effectiviteit van cyberveiligheid en risicomanagement? Bij veel organisaties is dat er nog niet. Het cyberrisico moet juist van meerdere kanten bekeken worden. Naast ICT zouden ook de CFO, HR, Juridische Zaken, Sales en Compliance met dit risico bezig moeten zijn, waardoor cyberriskmanagement een breed gedragen verantwoordelijkheid wordt. NIS2 ‘dwingt’ organisaties om cyberrisico’s ook breder te benaderen. Dat kan de deur openen naar een beter gesprek over hoe de restrisico’s te managen, bijvoorbeeld door het sluiten van een cyberverzekering.
De NIS2 is een Europese richtlijn en moet nu worden omgezet naar nationale wetgeving. De Nederlandse overheid heeft daarvoor 21 maanden de tijd. Dus vóór maart 2024 moet de Nederlandse wetgeving in werking treden.
NIBE-SVV heeft diverse opleidingen waarin cyberveiligheid en cyberverzekeringen aan bod komen: