Bitcoin is een digitale munteenheid gebaseerd op 'blockchain' en cryptografie. Via bitcoin kunt u heel eenvoudig wereldwijd geld versturen, maar het werkt op een heel andere manier dan traditioneel gebruikelijk is bij banken. Staat u op het punt om voor het eerst een transactie met bitcoin te doen? Neem dan eerst even de tijd om bekend te raken met deze cryptocurrency. Hieronder 6 veelgestelde vragen over Bitcoin.
Bitcoin moet op dezelfde manier behandeld worden als het geld in uw gewone portemonnee, soms zelfs beter dan dat. Net als in het gewone leven, moet u goed op uw digitale portemonnee letten. Wees ten eerste voorzichtig met onlinediensten die aanbieden om uw geld online op te slaan. Dergelijke services bieden over het algemeen nog niet genoeg verzekering en beveiliging. Ten tweede: als u in het echte leven liever niet rondloopt met duizend euro cash op zak, doe dat dan ook niet online. Zorg met andere woorden voor kleine bedragen in uw bitcoin-portemonnee voor alledaags gebruik. Ten derde: maak een back-up van uw portemonnee. Zo’n back-up kan u beschermen tegen computeruitval en menselijke vergissingen.
Anders dan bij gewoon geld, kan een transactie via bitcoin in principe niet ongedaan worden gemaakt. Deze kan alleen worden terugbetaald door de ontvanger. Daarom moet u alleen betalingen doen aan mensen en organisaties die u bekend zijn en die u vertrouwt. Goed om te weten in dat verband: bitcoin kan typefouten herkennen en laat u over het algemeen geen geld overmaken naar een ongeldig adres. In de toekomst worden waarschijnlijk nog aanvullende services ingezet om consumenten nog beter te beschermen.
Een directe bitcoin-transactie komt binnen een paar seconden aan bij de ontvanger en wordt over het algemeen binnen tien minuten bevestigd. Tot die tijd is de transactie weliswaar authentiek, maar kan de ontvanger de transactie in principe nog terugdraaien. Dit schept mogelijkheden voor oneerlijke gebruikers, wat een directe transactie minder veilig maakt. Wilt u toch een directe transactie, dan is het raadzaam een kleine commissie te betalen en een systeem te gebruiken dat onveilige transacties kan detecteren om de beveiliging te verhogen. Voor grotere bedragen van meer dan € 1000,- is het logischer om op zes of meer bevestigingen te wachten. Elke bevestiging verkleint het risico op een teruggedraaide transactie.
Alle bitcoin-transacties worden permanent opgeslagen op het openbare netwerk, dus iedereen kan op elk moment het saldo en de transacties van elk bitcoin-adres inzien. Uw privacy is dus niet zonder meer gewaarborgd. Wilt u liever niet dat de hele wereld uw identiteit kan achterhalen via uw bitcoin-adres, zorg er dan voor dat u bij een transactie geen persoonlijke informatie vrijgeeft. U heeft uw privacy dus zelf in de hand.
In vergelijking met ‘normale’ valtuaparen (EUR/USD en GBP/JPY) is de bitcoin veel volatier. Dat betekent dat de bitcoin-koers grotere sprongen op en neer maakt. Ga maar na: bitcoin heeft al vaker koersbewegingen laten zien van 5-10% binnen 24 uur. Op 4 mei dit jaar daalde de koers in 3 uur van 1.418 naar 1.290 euro, om vervolgens binnen 12 uur weer op te veren naar 1.397 euro. Dat maakt de bitcoin tot een op z’n zachtst gezegd spannende investering. Houd dat in uw achterhoofd als u een transactie met deze nog experimentele nieuwe valuta wilt maken. Bitcoin is een nieuwe uitvinding, een nieuw avontuur. Hoe dat zal aflopen kan niemand precies voorspellen.
Bitcoin is (nog) geen officiële munteenheid. Toch moet in de meeste landen inkomsten-, vennootschaps-, vermogens- en omzetbelastingen worden betaald over alles wat waarde vertegenwoordigt, inclusief bitcoins dus. Het is uw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat u zich houdt aan de belastingwetgeving en andere regels afgegeven door uw overheid en/of plaatselijke gemeenten.
Neem dan eens een kijkje bij de Next Academy van NIBE-SVV. Hier vindt u verschillende opleidingen die te maken hebben met bitcoin:
Bron: bitcoin.org