Iedereen heeft het erover. Maar wat is blockchain nu eigenlijk? Het eenvoudige antwoord luidt: een open en decentraal grootboek op het internet, waarmee verschillende partijen eenvoudiger kunnen samenwerken. Maar wat betekent dat nu precies?
Blockchain is oorspronkelijk de infrastructuur achter de bitcoin, de nieuwe digitale munteenheid waar nu zoveel over te doen is. Je kunt deze infrastructuur het beste te vergelijken met een enorme database of grootboek, bestaande uit lijsten waarin alle gegevensmutaties onder elkaar worden gehouden. Dat is welbeschouwd niet nieuws: heel veel diensten en software die we gebruiken steunen op zulke databases. Denk aan identiteitsgegevens, medische dossiers, bedrijfsgegevens van de Kamer van Koophandel, maar ook aan geld.
Tegenwoordig worden deze databases bijgewerkt op een centrale plaats, afgesloten van de buitenwereld. De beveiliging ervan is cruciaal. Je moet er immers niet aan denken dat iemand zomaar in je medische gegevens kan duiken, of dat er geknoeid kan worden met balansen op betaalrekeningen. Het is dus mooi dat zulke centrale databases zijn afgesloten en dat er voor het gebruik ervan permissie nodig is van betrouwbare beheerders.
Het nadeel is echter dat zo’n afgesloten database zich niet makkelijk laat aansluiten op een ander systeem, zonder de veiligheid op het spel te zetten. Kijken we bijvoorbeeld naar bancaire systemen, dan heeft het behoorlijk wat voeten in de aarde om twee partijen een waardetransactie te laten doen. Meestal wordt er dan ook een intermediair ingeschakeld die voor ‘voldoende vertrouwen’ zorgt en ervoor in kan staan dat de transactie goed verloopt. Dit maakt deze centrale systemen duur, langzaam en soms ook fraudegevoelig.
De blockchain technologie werkt radicaal anders dan de traditionele databases: decentraal en open. Dit wil zeggen dat niemand de exclusieve eigenaar ervan is. Het is een zogenaamd peer-to-peer netwerk, waarbij alle deelnemers het eigendom gelijk verdelen. Eigenlijk net zoals e-mail en het internet van niemand is. Iedereen die dat wil, kan er gebruik van maken en heeft ook geen toestemming nodig om er nieuwe toepassingen bovenop te bouwen. Het voordeel van deze open inrichting is dat blockchain niet gehackt kan worden, net zoals dat niet kan bij het internet. Trekken we deze vergelijking met het internet door, dan maakt blockchain het voor de data in databases mogelijk wat het internet mogelijk maakt voor de data op miljarden websites. Die zijn goed toegankelijk, zonder dat ze het doelwit zijn voor dieven. Hierdoor nemen de betrouwbaarheid en de veiligheid van zo’n open systeem alleen maar toe.
Het eenvoudige antwoord is al gegeven: blockchain is een open en decentraal grootboek op het internet, een lijst van data waarmee verschillende partijen niet alleen eenvoudiger, maar ook sneller en betrouwbaarder kunnen samenwerken. Eigenlijk werkt het systeem als een Excelsheet die is gedeeld met iedereen in de wereld en waar iedereen (die dat wil) ook real time wijzigingen in aan kan brengen. Met als gevolg dat iedereen altijd naar dezelfde lijst met data kijkt.
Wie wel eens met Google sheets op Google Drive werkt, weet dat dit soort systemen al bestaat. Wat de blockchain technologie echter uniek maakt, is dat er alleen aan de onderkant van de sheet (of lijst) nieuwe regels kunnen worden toegevoegd. De cryptografische software zorgt ervoor dat het niet mogelijk is om iets te wijzigen in de eerder toegevoegde regels. Voor de bitcoin betekent dit bijvoorbeeld dat je geen balans kunt wijzigen, maar wel een bedrag kunt overmaken naar iemand anders. Het is dus alleen mogelijk om transacties uit te voeren. Daarbij geldt dat alleen bitcoins kunnen worden verstuurd die afkomstig zijn uit een oudere regel op de lijst. Precies deze eigenschap zorgt voor het ‘decentrale vertrouwen’. Nieuwe bitcoins moeten altijd verbonden zijn met oudere. Er kunnen geen bitcoins uit de lucht komen vallen.
Neem dan eens een kijkje bij de Next Academy van NIBE-SVV. Hier vindt u verschillende opleidingen die te maken hebben met Blockchain:
Op Woensdag, 13 December, 2023, 10:55
Vorige maand bespraken we de top 7 trends in de financiële dienstverlening, waarvan duurzaamheid er één is. Het blijkt een onmisbare trend te zijn. Hoewel er al jaren aandacht wordt besteed aan ESG en duurzaamheid, wijst de website Duurzaam Ondernemen erop dat de sector nog steeds voor aanzienlijke uitdagingen staat.