Opnieuw wijzigen de vakbekwaamheidseisen. Dit keer zijn de leidinggevenden weer aan de beurt.
Het moet niet, het moet wel, het moet niet, het moet wel.
Met de invoering van de Insurance Distribution Directive (IDD) worden ook de vakbekwaamheidseisen weer eens aangepast. Ook feitelijk-leidinggevenden van klantmedewerkers moeten straks weer vakbekwaam zijn. ‘Weer vakbekwaam zijn’, want die eis voor feitelijk-leidinggevenden bestond al in de periode 2006 tot en met 2013. Voor 2006 gold die eis niet en per 2014 is die eis afgeschaft. Maar nu komt ie toch weer terug. Wanneer? Als het goed is op 23-2-2018. Waarom? Omdat het moet van Europa. Want op die datum wordt de IDD van kracht. Wordt de IDD niet uitgesteld? Dat is nog maar de vraag.
De Wft-vakbekwaamheidseisen beginnen inmiddels veel weg te krijgen van een stuiterbal. In ongeveer 10 jaar tijd is de groep personen die vakbekwaam moet zijn al 4 keer gewijzigd. En de vakbekwaamheidseisen waaraan die groepen moeten voldoen, zijn ook al meermaals gewijzigd. Tot overmaat van ramp moet je voor de inhoud van die vakbekwaamheidseisen straks niet alleen in onze eigen nationale regelgeving kijken, maar moet je ook nog zoeken in bijlagen bij de IDD. Dat alles komt de duidelijkheid natuurlijk niet ten goede. Je moet als financieel-dienstverlener wel heel welwillend zijn om dat allemaal bij te houden. Zeker als je eigenlijk liever je aandacht aan klanten besteedt. Maar misschien is dat een onredelijke gedachte van mijn kant.
Enfin: voor die feitelijk-leidinggevenden van klantmedewerkers gelden straks dus opnieuw vakbekwaamheidseisen. Met onmiddellijke ingang. Er is géén overgangsperiode. Deze leidinggevenden hoeven (als zij zelf niet adviseren) géén Wft-diploma’s te hebben, maar moeten wel voldoen aan de minimumeisen die de IDD stelt. Die eisen zijn te vinden in Bijlage 1 bij de IDD. De (concepttekst van de) Memorie van Toelichting bij het BGfo zegt daarover dat die minimumeisen van de IDD overeenkomen met de eindtermen en toetstermen van de Wft-diploma’s. Dat lijkt mij overdreven. De IDD-eisen liggen duidelijk een slagje lager. Bovendien: de eind- en toetstermen van Wft-diploma’s omvatten óók andere kennis dan verzekeringskennis en dat doet IDD (uiteraard) niet. IDD gaat ten slotte alleen over verzekeringen.
Hier en daar wordt er voor gepleit om de invoering van IDD uit te stellen. In theorie kan dat. Maar ons Ministerie van Financiën heeft daar maar beperkte zeggenschap over. Want het gaat nu eenmaal om een Europese richtlijn, waarvan de invoeringsdatum al is afgesproken. De IDD heeft bovendien directe werking: dat betekent dat dat ding ook geldt als Wft en BGfo nog niet zijn aangepast. Dus: alleen ‘Europa’ kan tot uitstel beslissen.
Op Maandag, 30 December, 2024, 14:41