Het nieuwe vakbekwaamheidsstelsel is volledig van kracht

Na drie keer te zijn verlengd, is de overgangsregeling van het nieuwe vakbekwaamheidsstelsel afgesloten. Daarmee is ook een einde gekomen aan de PE-Plusexamens en de omwisselactie. Zelfs op de laatste (zater)dag van de drie jaar durende overgangsperiode heeft nog een flink aantal laatkomers een PE-Plusexamen afgelegd.

De landelijke totaalcijfers kennen we nog niet. Duidelijk is wel dat sinds de start in 2014 méér dan 100.000 PE-Plusexamens zijn afgelegd en dat langs deze weg ook meer dan 100.000 nieuwe diploma’s zijn uitgereikt. Dat kwam niet omdat iedereen slaagde (ruwweg 2/3 van de deelnemers slaagde voor de PE-Plusexamens), maar omdat één succesvol PE-Plusexamen vaak twee, drie of zelfs 4 Wft-diploma’s kon opleveren.

De waarde van oude diploma’s

Inmiddels is ook duidelijk geworden dat een aantal medewerkers in de financiële dienstverlening om uiteenlopende redenen de omwisselactie en/of de PE-Plusexamens heeft gemist. Dat is zuur, omdat dat onvermijdelijk betekent dat al hun eerder behaalde diploma’s en PE-certificaten geen enkele Wft-waarde meer hebben.
 
Dat betekent overigens niet dat deze diploma’s/certificaten geen enkele waarde meer hebben. Voor het bedrijfsvoeringsmodel blijven deze diploma’s hun waarde volledig behouden. Elk diploma is tenslotte een bewijs van vakbekwaamheid en niet voor elke functie in de financiële dienstverlening is een Wft-diploma nodig. Die eis geldt alleen voor klantmedewerkers die adviseren in de zin van de Wft. Voor niet-adviserende klantmedewerkers geldt nog steeds de open norm van het bedrijfsvoeringsmodel: de vergunninghouder moet kunnen aantonen dat de medewerker actueel vakbekwaam is voor de werkzaamheden die hij feitelijk verricht. Met een bestaand, op die werkzaamheden gericht, diploma, aangevuld met een goed actualiteitenprogramma zoals Triple-A, kan makkelijk en aantoonbaar aan deze vakbekwaamheidsnorm worden voldaan.

Wft-diploma’s behalen

Voor andere medewerkers geldt dat zij vanaf nul moeten beginnen met het behalen van Wft-diploma’s. Dat betreft de groep die de overgangsregeling heeft gemist en die – vanwege een adviesfunctie of vanwege de functie-eisen van de werkgever – toch een Wft-diploma nodig heeft. Vaak betekent dat: opnieuw de benodigde studies volgen. Positief daaraan is: daar leer je natuurlijk ook het nodige van. Degenen die denken te weten dat zij de vereiste kennis al hebben, kunnen er ook voor kiezen om alleen examen(s) af te leggen. Of een EVC-procedure te volgen, waarmee zij zonder examen te doen aantonen over de vereiste vakbekwaamheid te beschikken.

Wft-diploma halen

Heeft u een Wft-diploma nodig? Daarvoor kunt u uiteraard terecht bij NIBE-SVV. We bieden diverse Wft-opleidingen en -examens aan. Bijblijven in uw vakgebied? Maak gebruik van onze Wft Triple A. Of bespreek de mogelijkheden met onze medewerkers bij het Wft-spoedloket van NIBE-SVV via telefoonnummer 035 - 750 61 55.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!