Als je dan toch onderliggende diploma’s gaat uitgeven: waarom krijgen Adviseurs Schadeverzekering dan geen diploma Adviseur Zorgverzekeringen. Omdat het proces belangrijker is dan de inhoud?
Dat het Wft-vakbekwaamheidsstelsel vragen oproept, is al langer duidelijk. Dus is het jammer dat allerlei goedbedoelde en ondoordachte beslissingen voor nieuwe, voorzienbare problemen zorgen. Zo vraagt inmiddels een flink aantal Adviseurs Schadeverzekeringen Zakelijk zich af waarom zij wel de diploma’s Adviseur Schadeverzekering Particulier en Adviseur Basis krijgen, maar niet het diploma Adviseur Zorgverzekeringen. Om een diplomahouder te citeren: ‘ik mag dus wel adviseren in zorgverzekeringen, maar ontvang geen diploma. Dit raakt toch kant nog wal!’
Dat ben ik wel met die financieel adviseur eens. In de oorspronkelijke opzet van dit vakbekwaamheidssyteem kreeg je alleen het diploma van het PE-Plusexamen dat je behaald had. Met het PE-Plusexamen Adviseur Schadeverzekering Zakelijk kon je wel dát diploma halen, maar niet de onderliggende diploma’s. Die heb je ook niet nodig, want die zijn daar een onderdeel van. Dat was prima uit te leggen. Dus was ook heel goed uit te leggen dat je met dat diploma ook in particuliere schadeverzekeringen en in zorgverzekeringen mocht adviseren, zonder dat je die diploma’s fysiek had. (De enige lastige vraag is nog steeds: waarin mag je met het diploma Adviseur Basis adviseren?)
Maar aan het einde van afgelopen zomer werd geheel onnodig besloten ook alle onderliggende diploma’s uit te reiken. Duur behang, schreef ik eerder, want die volmaakt nutteloze actie kost vele honderdduizenden euro’s. En vervolgens leidt die actie nog tot nieuwe vragen en onbegrip. Want juist hierdoor raakt iedereen weer in verwarring: ‘ik krijg nu wel het diploma Adviseur Schadeverzekering Particulier, maar niet het diploma Adviseur Zorgverzekeringen. Betekent dat dan dat ik toch niet in zorgverzekeringen mag adviseren? Heb ik het verkeerd begrepen of is het mij verkeerd verteld?’.
Als je uitlegt dat zorgverzekeringen gewoon schadeverzekeringen zijn en dat je daarin dus ook mag adviseren met het diploma Adviseur Schadeverzekering veren veel diplomahouders enthousiast op: ‘oh, dan heb ik dus ook het diploma Adviseur Inkomen niet nodig, want dat zijn ook schadeverzekeringen’. Maar dat mag dan weer niet. Het diplomastelsel is modulair en alleen Zorgverzekering vormt de uitzondering.
Terwijl de oplossing zo simpel is en ook meteen had kunnen worden bedacht. Als de minister toch zo graag overbodige diploma’s uitgeeft: stuur iedereen met een diploma Adviseur Schadeverzekering (particulier of zakelijk) dan ook automatisch het diploma Adviseur Zorgverzekeringen. Je verandert niets in de adviesbevoegdheden van diplomahouders en het stelsel wordt weer een klein beetje duidelijker. Of vindt de minister het proces belangrijker dan de inhoud?