Over examenkosten en knelpunten

Het is nu nog een consultatievoorstel, maar gaat u er maar van uit dat de kosten voor Wft-examens straks met minimaal 21 euro stijgen.

Vanaf 1 april 2017 gaan de examenkosten voor Wft-examens flink omhoog. Niet omdat exameninstituten de huidige prijs te laag vinden, maar omdat het ministerie de Wft-examens flink duurder maakt. Nu betaalt elk exameninstituut 46 euro per Wft-examen aan het ministerie; straks wordt dat 67 euro. Dat is een verhoging van 46%. We wisten al dat de regering de inflatie graag ziet toenemen: met enige ironie valt te constateren dat de regering daar zelf flink aan bijdraagt.
 
Na een niet vlekkeloos verlopen poging tot aanbesteding besloot de overheid in 2014 zelf de vragenbanken te gaan maken voor de Wft-examens. Positief is dat terugkijkend vast staat dat de overheid daar geen winst op heeft gemaakt. In de periode 2014-2016 heeft de overheid op deze examens een verlies geleden van rond de 1,9 miljoen euro. Het precieze bedrag is nog niet bekend (want: 2016 is nog niet afgelopen). Dat geeft een aardig beeld over de kosten van de Wft-examens.
 
In de periode tot en met september 2016 zijn 289.848 Wft-examens afgenomen. Dat heeft de overheid dus (289.848 x 46 =) 13.333.008 euro opgeleverd. Tel daar 1,9 miljoen verlies bij op en nog pakweg (20.000 x 46 =) 920.000 voor de examens in de laatste drie maanden van 2016 , dan blijken de kosten 16.153.008 geweest te zijn. Ruim 16 miljoen euro dus, over een periode van 3 jaar. Voor de goede orde: dat zijn dus alleen de kosten voor de inhoud van de Wft-examens (en bijkomende kosten van CDFD en DUO voor de software, de diploma’s, audits, inzage e.d.). Elke kandidaat die een Wft-examen doet, betaalt een hogere prijs, want elk exameninstituut moet zelf zorgen voor de inschrijvingsprocedure, de registratie van de kandidaten, de toetslokalen, de specifiek vereiste software, de identiteitscontrole, toezicht op de examenkandidaten enzovoorts.
 
In zijn brief aan de Tweede Kamer legt de minister uit dat hij geen knelpunten in de examinering verwacht door de hogere kosten die hij gaat rekenen per Wft-examen. Onder andere omdat diplomahouders ‘slechts één PE-examen per beroepskwalificatie hoeven af te leggen’. Die knelpunten verwacht ik ook niet. Maar omdat er veel diplomahouders zijn die meer dan één beroepskwalificatie hebben en daarom meer PE-examens (maximaal 5) moeten behalen in een periode van twee jaar, is de constatering wel erg makkelijk gedaan.
 
Wat de kosten betreft: gaat u er maar van uit dat de kosten voor alle Wft-examens (incl. de PE-examens) straks met ten minste 21 euro omhoog gaan. Misschien nog een eurootje meer als het exameninstituut ook de eigen kostenstijgingen doorberekent. In elk geval gunstig voor de inflatie.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!