Vernieuwd, maar geheel overbodig: het PE-examen Basis 2018

Vanaf 1 april 2018 is ook het PE-examen Basis geactualiseerd. Maar eigenlijk hoeft niemand dat meer af te leggen.

Precies een week geleden maakte het CDFD de toetstermen bekend voor het PE-examen Basis 2018. Daarmee doet zich de merkwaardige situatie voor dat er tijd en moeite (en dus ook belastinggeld) wordt besteed aan het ontwikkelen van een nieuw examen dat door niemand behoeft te worden afgelegd.
 
In oktober 2017 heeft de minister van Financiën laten weten het eerdere advies van het CDFD te volgen: Wft-Basis behoort geen apart Wft-diploma te zijn, maar alleen een Wft-module. Dat is méér dan een verschil in terminologie. Want de Wft-PE-plicht  is alleen gekoppeld aan Wft-diploma’s, niet aan Wft-modules. Daarmee staat vast: het Wft-examen PE Adviseur basis (zoals het officieel heet) gaat verdwijnen. Het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen (BGfo) moet daarvoor worden aangepast.
 
Dat aanpassen van het BGfo gaat niet van de ene dag op de andere. Daarvoor geldt, zo gaat dat bij wetgeving, een tijdrovende procedure. Ik denk dat de aanpassing per 1 januari of 1 april 2019 wordt ingevoerd. Tot die tijd blijft het PE-examen Basis officieel bestaan. Dus heeft het CDFD besloten ook dit examen per  1 april 2018 te actualiseren. Maar voor wie dan?
 
Iedereen die vóór 1 april 2017 het Wft-diploma Adviseur basis heeft behaald, heeft een diploma dat – ook zonder PE-examen – geldig is tot 1 april 2019. En vanaf die datum vervalt de PE-plicht voor Wft-Basis. Het PE-examen Basis alsnog afleggen is dus voor niemand meer nodig.
 
Natuurlijk is het in theorie mogelijk dat de minister een overgangsregeling bedenkt, waarbij een eerder behaald diploma Basis ná 1 april 2019 alleen geldig is als aan alle PE-plichten is voldaan. Maar dat gaat de minister vast niet doen. Daar zijn twee goede redenen voor. Want (1) daarmee zou de minister wél PE-plichten opleggen aan degenen die vóór 1 april 2017 het diploma Basis hebben behaald en niet aan degenen die dit diploma (of certificaat) daarna hebben verworven. Dat lijkt op pure willekeur. Maar (2) daarmee maakt de minister het ook zichzelf moeilijk. Want het BGfo regelt ook dat als een diplomahouder niet tijdig aan zijn PE-plicht voldoet, hij dat na die PE- periode kan inhalen met een ‘bijzondere PE-examen’. Dus als de minister zo’n onverstandige overgangsregeling zou bedenken, verplicht hij zichzelf (en het CDFD) ook tot het maken van zo’n ‘bijzonder PE-examen Basis’. Dat zou hem opnieuw veel tijd en geld kosten.
 
Het zou eigenlijk mooier zijn als de minister alsnog zou besluiten dat het afleggen van een PE-examen Basis nu al niet meer nodig is.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!