Verstandige besluiten
Op Maandag, 4 Juli, 2016, 11:31
Drie verstandige besluiten van het ministerie van Financiën: alle drie over de vakbekwaamheidseisen.
Vaak is het gemakkelijk om kritiek te hebben op beslissingen van de overheid. Zeker als het gaat om het vakbekwaamheidsbouwwerk voor de financiële dienstverlening. Enfin: u kent mijn mening daar wel over. Daarom is het bijzonder aangenaam om verrast te worden door een brief van de minister van Financiën aan de Tweede Kamer, waarin hij drie uiterst verstandige beslissingen in één keer mededeelt.
De eerste verstandige beslissing is dat er géén Wft-diploma Volmacht gaat komen. Drie jaar geleden lagen er nog vijf verschillende Wft-Volmachtdiploma’s op de tekentafel, maar op het laatste moment werd dat deel van het nieuwe vakbekwaamheidsgebouw in heroverweging genomen. Nadat nog even de variant met één (door AFM en Verbond gewenst) Wft-Volmachtdiploma aan de horizon heeft geschemerd, is ook die nu van tafel. Het CDFD heeft de minister geadviseerd dat diploma niet in te voeren, omdat het vakbekwaamheidsbouwwerk is gericht op de bescherming van de klant en gevolmachtigd agenten adviseren de klant niet. De minister volgt dat heldere advies.
De tweede verstandige beslissing is dat de minister – ondanks vele verzoeken- nu niet gaat sleutelen aan het bouwwerk zelf. Er waren verzoeken binnengekomen om modules te splitsen, toe te voegen en te veranderen, maar al die wensen parkeert de minister. Die verzoeken beoogden natuurlijk om nog voor het einde van de overgangsperiode onder de diplomaplicht uit te komen, waar die diplomaplicht door sommige partijen als hinderlijk voor de verkoop wordt ervaren. De minister geeft geen voorbeelden, maar het gaat om verzoeken zoals een apart uitvaartverzekeringsdiploma, een apart kredietverzekeringsdiploma, een vrijstelling voor telecombedrijven die consumptieve kredieten geven, autodealers die vrijstelling willen e.d.. Pas na de overgangsperiode gaat de minister het CDFD vragen het bouwwerk te analyseren. Dan volgt een marktconsultatie en eventuele wijzigingen kunnen dan per 1 april 2019 worden ingevoerd. Dus ná de eerste PE-periode. Tussen nu en dan zal ik ook nog wel wat suggesties doen, waarmee het stelsel toekomstbestendiger wordt. Nou ja, naar mijn idee dan, daar kun je over van mening verschillen.
De derde verstandige beslissing is dat de exameneisen voor het moduul Pensioen uitgebreid gaan worden met advisering over een algemeen pensioenfonds. Het was nog mooier geweest als die beslissing meteen met de mogelijkheid van een algemeen pensioenfonds was gekomen, maar je kunt niet alles hebben. Voor deze beslissing moet het BGfo worden aangepast. Dat zal vermoedelijk op 1 juli 2017 het geval zijn. Het CDFD gaat vast en zeker zo verstandig zijn deze wijzigingen al mee te nemen in het examen Pensioen en in het PE-examen Adviseur Pensioen per 1 april 2017.