Er blijkt verwarring te zijn over de vraag wanneer je PA (permanent actueel vakbekwaam) moet zijn als je nog geen (of juist wel een) nieuw Wft-adviseursdiploma hebt. Die verwarring is niet nodig: PA en de Wft-diploma’s zijn in de Wft twee naast elkaar staande vakbekwaamheidseisen. Inhoudelijk zijn er voor de meeste financieel dienstverleners belangrijke overlappen, maar steeds geldt: beide eisen staan los van elkaar.
Permanent actueel vakbekwaam zijn (PA) geldt voor alle klantmedewerkers in de financiële dienstverlening. Zowel voor medewerkers die alleen informatieve taken hebben als voor medewerkers die (ook) adviseren. Voor iedereen geldt steeds de eis: je moet actueel vakbekwaam zijn voor alle werkzaamheden die je verricht.
Het hebben van het juiste Wft-diploma is een eis die daar bovenop komt, maar die eis geldt uitsluitend voor adviserende klantmedewerkers. Medewerkers die alleen informatieve taken hebben, mogen natuurlijk ook zo’n diploma halen (en vaak is dat geen slecht idee), maar dat is geen eis die de Wft stelt.
Waar zitten dan de overlappen en de verschillen tussen PA en een Wft-diploma? PA richt zich op de functie, terwijl een Wft-diploma zich richt op de volledige inhoud van de door de overheid vastgestelde exameneisen. Een medewerker die zich alleen bezighoudt met overlijdensrisicoverzekeringen moet alleen op dát gebied PA zijn. Maar als hij ook in die risicoverzekeringen adviseert, moet hij (vanaf 1 januari 2017) aanvullend het diploma Adviseur Vermogen hebben. Dat diploma vereist ook kennis van alle andere levensverzekeringen (dan overlijdensrisicoverzekeringen) en van beleggen. Maar die kennis (de kennis dus die hij niet voor zijn dagelijks werk nodig heeft) hoeft hij niet actueel te houden. Mag wel, maar het is geen ‘moeten’.
Iets soortgelijks geldt voor de vele mensen in de bedrijfstak die meer Wft-diploma’s hebben, dan voor hun werk nodig is. Zo zijn er nogal wat medewerkers die (bijvoorbeeld) uitsluitend op schadegebied werken, maar daarnaast ook het (nieuwe) diploma Adviseur Inkomen of Adviseur Vermogen hebben gehaald, omdat dat nu eenmaal redelijk eenvoudig kon via de PE-Plusregeling. Zo houd je je cv ook (extra) aantrekkelijk. Ook voor deze categorie geldt dat zij niet steeds PA moeten zijn op die vakgebieden waarvan zij wel de Wft-diploma’s hebben, maar waarin zij in hun huidige werkkring niet actief zijn. Ook hier: mag wel, maar moet niet.
Toch is er ook een belangrijke overlap. Dat komt omdat een Wft-diploma straks alleen geldig blijft als periodiek (voor het eerst voor 1 april 2019) een PE-examen wordt behaald. Dat PE-examen omvat wel de gehele programma-inhoud van het diploma. Tegen de tijd dat iemand een PE-examen gaat afleggen, moet hij dus op de hoogte zijn van de actualiteiten die zich op het vakgebied van dat diploma hebben voorgedaan. Die actualiteiten behoren immers tot de examenstof voor de PE-examens.
Iemand die continu op het gehele vakgebied van zijn Wft-diploma(‘s) PA blijft, spreidt de studie-inspanningen voor zijn toekomstige PE-examens dus over de gehele looptijd. Iemand die alleen PA blijft op het gebied van zijn feitelijke werkzaamheden, moet tegen de tijd dat hij een PE-examen gaat doen mogelijk een extra inspanning leveren, om ook op de onderwerpen die niet tot zijn feitelijke werk behoren weer over voldoende actuele kennis te beschikken. Aan elk van beide keuzes zitten voor- en nadelen. Maar elke financieel dienstverlener kan die keuze zelf maken.
Op Maandag, 30 December, 2024, 14:41