Wat we inmiddels wel weten over de PE-examens

Met de eindstreep van de PE-Plusexamens in zicht groeit ook de belangstelling voor de PE-examens. Een paar antwoorden op de vragen die ik daarover begin dit jaar stelde.
Met mijn blog van 4 januari (‘Wat we nog niet weten over de PE-examens?’) stelde ik een aantal vragen aan de minister. En – het moet gezegd – het antwoord (via het CDFD) kwam per kerende post. Ik deel de antwoorden graag met u en geef er meteen commentaar bij.

Vraag 1: Vanaf welke datum zijn nieuwe diploma’s incl. PE 2017-2019?

Het antwoord: vanaf 1 april 2017.
Dus haalt u uw diploma op 31 maart 2017, dan moet u tussen 1 april 2017 en 1 april 2019 uw eerste PE-examen halen. Doet u een dag later examen, dan geldt 1 april 2022 als uiterste datum voor dat eerste PE-examen. Omdat 1 april ook de jaarlijkse datum is waarop de Wft-examens worden geactualiseerd, begrijpt u dat het examen op 31 maart net iets anders is dan het examen op 1 april. Hoeveel anders hangt natuurlijk af van de ‘actualiteiten’.

Vraag 2: Moet je over oudere onderliggende (deel)diploma’s ook PE-examen doen?

Het antwoord: nee.
Stel: u hebt het diploma Adviseur Basis behaald voor 1 april 2017. Om dat geldig te houden moet u voor 1 april 2019 het PE-examen Basis behalen. Maar u kunt er ook voor kiezen om in die periode bijvoorbeeld het moduul Consumptief krediet of het moduul Schadeverzekering particulieren te behalen. Want dan ontvangt u het gelijknamige adviseursdiploma na 1 april 2017. Dus hoeft u dan pas in de periode 2019 - 2022 uw eerste PE-examen af te leggen. Hetzelfde geldt als u bijvoorbeeld het diploma Adviseur Vermogen hebt. In plaats van een PE-examen kunt u in de PE-periode ook kiezen voor het behalen van het moduul Pensioen of het moduul Hypothecair Krediet. Dat kost wat extra studie, maar het levert een hoger gekwalificeerd diploma en een vrijstelling voor het PE-examen.
 
Vraag 3: Blijven modulecertificaten onbeperkt geldig zonder PE-examen?

Het antwoord: ja.
Als u op 31 maart 2017 alleen (bijvoorbeeld) het modulecertificaat Vermogen hebt, hoeft u geen PE-examen te doen. Dat certificaat blijft geldig. Als u pas in april 2028 het moduul Basis behaalt, ontvangt u in 2028 het diploma Adviseur Vermogen. En daarvoor moet u dan vóór 1 april 2031 uw eerste PE-examen doen. Dat is natuurlijk merkwaardig. Uw ‘vermogenkennis’ is tegen die tijd volstrekt verouderd. Het is nog merkwaardiger, omdat het omgekeerde niet werkt. Heb je op 31 maart 2017 alleen het diploma Adviseur Basis, dan moet je wel voor 1 april 2019 een PE-examen halen om dat diploma geldig te houden. En dat terwijl het diploma Adviseur Basis (anders dan de titel suggereert) echt geen enkele adviesbevoegdheid geeft.
Het antwoord op vraag 3 gaat tot onhoudbare situaties leiden. Ik voorspel u dat die regeling niet ongewijzigd blijft.
Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!