Waarom zijn bij sommige examens de geslaagdenpercentages zo drastisch gewijzigd? En wordt er nu al voorgesorteerd op wijziging van het PE-stelsel?
Het gemiddelde slagingspercentage van de PE-examens is maar een klein beetje gezakt, maar vooral bij PE-Schade particulier is er een waar slagveld. Het geslaagdenpercentage zakte maar liefst met 19,1% (naar 73,9%). Ook triest, maar iets minder, zijn de cijfers van PE-Vermogen: 7,9% minder geslaagden (naar 74,3%). Bij de initiële examens kelderde het geslaagdenpercentage voor Pensioen met maar liefst 10% (naar 43,4%). U begrijpt het: het CDFD heeft de driemaandelijkse cijfers van initiële Wft- en Wft-PE-examens weer bekend gemaakt. Er is overigens ook positief nieuws. Het geslaagdenpercentage bij PE-Inkomen is juist 7,9% (naar 91,8%) gestegen.
De cijfers zijn extra interessant, omdat per 1 april alle examens gewijzigd (geactualiseerd) zijn. Dat verklaart waarschijnlijk de tijdelijke inzinking in de aantallen PE-examens. Explodeerde dat aantal nog in de maanden februari (7.420) en maart (17.102), in april legden slechts 1.803 kandidaten een PE-examen af. In mei trouwens alweer 2.909 en in juni 3.747. Na de zomer nemen die aantallen vast en zeker verder toe, met een waarschijnlijk ultieme explosie in maart 2019. Want hé, dat is echt de laatste maand van deze PE-periode.
Dus die explosie komt nog wel. Tot 1 juli zijn in totaal 56.019 PE-examens afgelegd. Dat resulteerde in 49.158 geslaagden. En dat terwijl er ruim 300.000 Wft-beroepskwalificaties zijn behaald. Nu betekent dat niet dat er nog zo’n 250.000 PE-examens succesvol moeten worden afgelegd, want niet voor elke beroepskwalificatie is een PE-examen nodig. Veel beroepskwalificaties vallen samen met 1 of 2 andere en het behalen van een hoger diploma (Schade zakelijk als je Schade particulier al hebt) geeft ook vrijstelling. Daarnaast hoeft PE-Basis niet meer te worden afgelegd. (19 kandidaten hebben dat de afgelopen maanden toch nog gedaan. Ik had al eerder geconstateerd: er zijn kandidaten die PE-examen willen doen, ook al hoeven ze dat niet.) Ook voor Consumptief krediet is het PE-examen vaak niet meer nodig.
Maar ik sluit ook niet uit dat een aantal financieel-dienstverleners aan het voorsorteren is op een mogelijke aanpassing of zelfs afschaffing van het huidige PE-stelsel. Iets waarvoor zo ongeveer alle belangenorganisaties in de branche inmiddels pleiten. Het lijkt mij verstandig als diezelfde beroepsorganisaties hun leden/achterban erbij vertellen dat het onverstandig is om er nu al van uit te gaan dat hun pleidooi succes zal hebben. En als dat al het geval is: dan toch zeker niet vóór 1 april 2019 en waarschijnlijk zelfs niet voor 1 april 2022 (einde volgende PE-periode).
Ik hoop ook dat het CDFD snel op zoek gaat naar de oorzaken van de dramatische wijzigingen in de geslaagdenpercentages. De moeilijkheidsgraad van de Wft-examens hoort stabiel te zijn. De vaktechnische inhoud van de wijzigingen per 1 april zijn niet van dien aard dat deze de sterke daling kan verklaren bij PE-Schade particulier, PE-Vermogen en initieel Pensioen (en ook niet voor de stijging bij PE-Inkomen).