Huidige trends en inzichten in Wft-PE

In de dynamische wereld van financiële dienstverlening is het essentieel om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en trends binnen de Wet op het financieel toezicht (Wft) en Permanente Educatie (PE). De voortdurende veranderingen in regelgeving, leermethoden en exameneisen vragen om voortdurende aanpassing en strategisch inzicht van financieel professionals. Dit artikel biedt een actueel overzicht van de belangrijkste trends en inzichten rondom Wft-PE, zodat jij als professional goed voorbereid blijft op de toekomst. 
 

1. Verscherping van regelgeving: 

De afgelopen jaren heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de eisen rondom Wft-examens en PE-verplichtingen aangescherpt. Dit heeft geleid tot hogere moeilijkheidsgraden bij de examens en strengere controles op naleving van de regels. Deze verscherping is bedoeld om de kwaliteit en betrouwbaarheid van financiële dienstverlening in Nederland te waarborgen. Dit wordt ook bevestigd door de dalende slagingspercentages in bepaalde modules, zoals de Wft Hypothecair Krediet. 
 

2. Stijgende vraag naar flexibele leermethoden: 

Financieel professionals ervaren toenemende druk om hun PE-examens te combineren met dagelijkse werkzaamheden. Hierdoor groeit de vraag naar flexibele leermethoden, zoals online cursussen en modulaire trainingen. Deze methoden bieden de mogelijkheid om te studeren wanneer het hen het beste uitkomt. Het toenemend gebruik van e-learning en hybride leermodellen speelt in op deze behoefte. 
 

3. Belang van praktijkgerichte training: 

Onderzoek toont aan dat praktijkgerichte trainingen een positieve impact hebben op de prestaties bij PE-examens. Trainingen die zich richten op realistische scenario’s en casestudies blijken effectiever, omdat ze de leerstof direct toepasbaar maken in de praktijk. Dit is vooral relevant gezien de complexiteit van de vragen die steeds meer diepgang vereisen. 
 

4. Gevolgen van niet slagen: 

Het niet slagen voor een PE-examen kan aanzienlijke gevolgen hebben. Financieel adviseurs die hun PE-verplichting niet halen, verliezen hun bevoegdheid om te adviseren in de betreffende Wft-module. Dit kan leiden tot verlies van klanten, reputatieschade en zelfs beëindiging van de werkzaamheden binnen bepaalde financiële sectoren. 
 

5. Stijgende kosten: 

De kosten voor PE-examens en opleidingen blijven stijgen, wat grotendeels te wijten is aan inflatie en de verhoogde kwaliteitsvereisten voor examens en studiematerialen. Deze stijging zet druk op zowel individuele adviseurs als financiële instellingen om hun budgetten goed te beheren. De kostenstijgingen zijn een punt van discussie binnen de branche, waarbij sommige professionals twijfels hebben over de toegevoegde waarde van deze investeringen. 
 

Waarom NIBE-SVV? 

NIBE-SVV speelt in op deze trends door een breed aanbod van Wft-PE-opleidingen te bieden, variërend van klassikale cursussen tot online modules en blended learning trajecten. De opleidingen zijn volledig up-to-date met de laatste wet- en regelgeving en worden gegeven door ervaren docenten uit de praktijk. 

NIBE-SVV biedt een breed scala aan Wft-PE-opleidingen die je kunnen helpen bij een optimale voorbereiding. Hieronder vind je links naar de verschillende PE-opleidingen: 

Tip: De impact van Prinsjesdag 

Tekst: De bekendmakingen tijdens Prinsjesdag kunnen grote gevolgen hebben voor de financiële sector. Volgende maand publiceren we ons uitgebreide overzichtsartikel, maar nu alvast een tip: met onze Wft PE-opleidingen ben je goed voorbereid op je examen! 

 
Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!