Duurzame financiering


De transitie naar een duurzame samenleving is een belangrijke uitdaging voor de financiële sector. Om de transitie in goede banen te leiden, is vooral uit Europa veel regelgeving op komst. In haar ‘Position paper AFM en Duurzaamheid’ beschrijft de AFM op hoofdlijnen wat zij op dit vlak verwacht van marktpartijen en hoe zij hier toezicht op gaat houden.

De komende tijd zal in bestaande regelgeving zoals de UCITS-richtlijn, AIFMD en MiFID II aanpassingen op het gebied van duurzaamheid worden gedaan. De AFM verwacht dat deze zogenoemde Wijzigingen een aanzienlijke impact zullen hebben op de financiële sector. De AFM biedt in een sectorbrief aan beheerders en beleggingsondernemingen een nuttig overzicht van deze Wijzigingen en handvatten voor implementatie.

Voor ESMA is vergroening ook echt een speerpunt. Lees bijvoorbeeld eens de reactie van ESMA op de raadpleging van de EU over de totstandkoming van de EU-norm voor groene obligaties (Green Bond Standard).

En op dit moment zijn de Europese toezichthoudende autoriteiten (ETA’s) bezig met een voorstel om het openbaar maken van informatie te standaardiseren voor financiële producten die ecologische en/of sociale kenmerken bevorderen of een duurzaam doel hebben. Het doel is om met verplichte sjablonen de vergelijkbaarheid van verschillende financiële producten binnen de EU-lidstaten te verbeteren. Deze informatie moet dan door abi-beheerders, icbe’s, IBPV’s en PEPP’s worden opgenomen in de bestaande informatie die al wordt verstrekt.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!