De Stichting Assurantie Registratie (SAR) bestaat inmiddels ruim 20 jaar. En al vanaf het begin werken de SAR en NIBE-SVV samen. Voorzitter Michel Hassefras van de SAR licht toe: “Als aanbieder van de opleiding Assurantie A is NIBE-SVV voor ons een belangrijke partner. Er werd en wordt nog altijd samengewerkt aan de inhoud van deze opleiding. Wat ons betreft is die opleiding een vereiste voor elke financieel adviseur die zijn vak serieus neemt. Je krijgt er een aanzienlijke extra hoeveelheid vakkennis mee, bovenop de wettelijk verplichte Wft-kennis.
En in de laatste 3 jaar heeft de samenwerking tussen NIBE-SVV en de SAR zich zelfs verdiept. We werken inmiddels ook samen bij het ontwikkelen van nieuwe programma's zoals het A-Actualiteitenprogramma. Voor de RMiA is het volgen van dit programma een jaarlijks verplicht onderdeel van het PE-programma. Voor de Gevolmachtigd Agent wordt het opgenomen in het aanbod en is het facultatief.”
“De SAR (RMiA) heeft een groot aantal betrokken mensen in verschillende commissies en werkgroepen. Zij worden niet alleen ingezet bij het actualiseren van de Assurantie A-opleiding en de verschillende branchediploma's, maar ook bij het ontwikkelen van nieuwe programma's zoals het A-Actualiteitenprogramma.
Het bepalen van de inhoud en de opzet van dit actualiteitenprogramma is een gezamenlijk traject van de SAR en NIBE-SVV. We stellen in onderling overleg de lijst van onderwerpen vast. Deze onderwerpen worden vervolgens uitgewerkt door NIBE-SVV en tegengelezen door leden van de werkgroep PE en de Testcommissie. We werken in eerste instantie samen aan de inhoud, maar daarnaast trekken we ook samen op om het A-Actualiteitenprogramma beschikbaar te stellen voor de gehele markt.”
NIBE-SVV biedt het RMiA-Coachingstraject aan om adviseurs die opgenomen willen worden in het RMiA-register voor te bereiden op de makelaarstest. De SAR-voorzitter benadrukt: “Er is in dit geval juist sprake van een hele beperkte samenwerking. We communiceren aanpassingen in de Mondelinge Test RMiA, zodat de opleiding hierop aangepast wordt. Maar verder vinden we het heel erg belangrijk dat de twee zaken juist gescheiden zijn, omdat de uiteindelijke test zo objectief mogelijk moet zijn.”
De SAR is ook betrokken bij het door NIBE-SVV uitgegeven verzekeringsmagazine de Beursbengel. Zo leveren SAR-docenten regelmatig inhoudelijke artikelen aan voor het magazine. “Die samenwerking is eigenlijk tot stand gekomen doordat de voorzitter van het RMiA-bestuur ook lid is van de redactieraad van de Beursbengel. Het RMiA heeft natuurlijk een 'levend' PE-programma waarbij veel ruimte wordt geboden aan actuele onderwerpen binnen de branche. Hoe mooi is het dat de docenten van dit programma dan ook een verdiepend artikel schrijven, dat dan weer beschikbaar komt voor alle lezers van de Beursbengel. En zo wordt ook weer de interesse gewekt voor het RMiA-schap bij niet-RMiA's.”
Daarnaast geeft de SAR haar leden een abonnement op de Beursbengel met toegang tot het digitale kennisplatform FLINK. “Eigenlijk is de Beursbengel het enige inhoudelijke en onafhankelijke vakblad binnen de branche. De overige bladen worden vaak uitgegeven door brancheorganisaties, of bevatten gesponsorde inhoud. De SAR is een onafhankelijke stichting en heeft als doelstelling zoveel mogelijk te streven naar het delen van kennis over alle mogelijke onderwerpen die van belang zijn voor de branche. Een abonnement op de Beursbengel is dan ook van toegevoegde waarde voor onze achterban.”
De SAR-voorzitter voegt toe: “Het bevorderen van het vakmanschap van de financieel dienstverlener in de zakelijke verzekeringsmarkt is zowel een missie van de SAR als van NIBE-SVV. Dat maakt dat we elkaar gemakkelijk vinden in de samenwerking en elkaar inspireren en stimuleren.”
De Stichting Assurantie Registratie, oftewel de SAR, beheert en faciliteert 3 erkenningsregelingen binnen de financiële dienstverlening. Dat zijn het Register Gevolmachtigd Agent (RGA), het register voor de Registermakelaar in Assurantiën (RMiA) en het Register Pensioenadviseur (RPA). De SAR ziet hierbij toe op het bewaken en bevorderen van een hoog niveau aan deskundigheid en vakbekwaamheid van de bij deze registers ingeschreven personen en bedrijven. De kernwaarden van al deze erkenningsregelingen zijn professionaliteit, deskundigheid, integriteit en onafhankelijkheid. Jaarlijks organiseert de SAR ongeveer 200 workshops en masterclasses.