Opleiding Uitgelicht: Coördinator Fraudebeheersing Verzekeringen

Het beheersen en bestrijden van fraude is van groot belang binnen de financiële markt. Als gevolg van fraude keren verzekeraars en (hypothecaire) kredietverstrekkers miljoenen euro’s onterecht uit. Daarom werken alle Nederlandse verzekeraars aan het bestrijden en beheersen van fraude. Dat doe je echter niet zomaar. Voor het coördineren of zelfs uitvoeren van een fraudeonderzoek heb je veel kennis en vaardigheden nodig. Deze doe je op tijdens de leergang Coördinator Fraudebeheersing Verzekeringen. 

Voor wie is de opleiding? 

De leergang is bedoeld voor wie werkt als Coördinator Fraudebeheersing of binnen deze functie aan de slag wil. Marius Rademaker, kerndocent van de opleiding, zegt hierover: “Ooit was de opleiding puur gericht op medewerkers van schadeverzekeraars, maar inmiddels heeft zich dat enorm verbreed. Nu zien we collega’s aanschuiven van andere takken binnen de financiële dienstverleningsbranche. We hebben dan ook van doen met uiteenlopende disciplines en ervaring. Dus van een doorgewinterde schadebehandelaar die de overstap maakt, tot de jonge collega die met zijn diploma Criminologie op zak verder wil in dit vak. Maar één ding hebben alle studenten gemeen. Ze zijn allemaal tot op het bot gemotiveerd.“ 

Intensieve, maar prachtige opleiding 

“Aan mensen die deze leergang overwegen wil ik meegeven dat het een intensieve, maar prachtige opleiding is op een vakgebied wat zeer specifiek is, maar tegelijk ook toekomst heeft. Denk aan de toename van fraude binnen de digitalisering, de toename van georganiseerde criminaliteit, maar ook nog zeker aan de traditionele gelegenheidsfraudeur. 
 
Ik zie het als een prachtige uitdaging om op een gedreven maar toegankelijke manier de studenten kennis en kunde mee te geven om dit pittige, maar mooie vak uit te oefenen. Pittig, omdat de mensen in de toekomst confrontaties aan moeten kunnen gaan en dus goede bagage nodig hebben. En mooi, omdat het een groot goed is om fraude in de financiële dienstverleningsbranche tegen te gaan.” 

Voor en door vakmensen 

De leergang Coördinator Fraudebeheersing Verzekeringen is geschreven en neergezet door vakmensen, voor vakmensen. Rademaker: “De leergang is sterk gericht op de praktijk, maar tegelijk met het besef dat wetskennis, verzekeringstechniek en -recht, maar ook aansprakelijkheid onlosmakelijk verbonden zijn aan ons vak. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan de manier van waarheidsvinding, beginnend met de vraag ‘wat is waarnemen?’. Wij mensen blijken daar namelijk helemaal niet zo goed in te zijn. In deze leergang wordt daar uitgebreid aandacht aan besteed.” 

Aandacht voor interne fraude 

Naast fraude door verzekerden, komt ook interne fraude uitgebreid aan bod tijdens de opleiding. Hierbij gaat het om eigen collega’s die niet integer of zelfs frauduleus handelen. Rademaker zegt hierover: “Deze leergang heeft een belangrijke meerwaarde als het gaat om het verhogen van de kwaliteit en kennis van de collega-coördinatoren in de strijd tegen fraude.” 
 
De opleiding is onlangs aangepast aan de nieuwste voorwaarden van het Register Coördinator Fraudebeheersing van het NIVRE en behandelt onder andere de volgende onderwerpen:

  • Werkbeschrijving coördinator fraudebeheersing; 
  • Registreren gebeurtenissenadministratie, intern verwijzingsregister, incidentenregister en extern verwijzingsregister; 
  • Methodisch of vierfasenonderzoek; 
  • Toezicht, gedragscodes en klachtenregelingen; 
  • Verbeteren bewijslast fraude; 
  • Onderzoeksmethoden; 
  • Wet- en regelgeving; 
  • Verschillende soorten onderscheid van recht; 
  • Mededelingsplichten; 
  • Sancties op het niet-nakomen van plichten door de verzekeringnemer of uitkeringsgerechtigde. 

Je volgt deze opleiding via klassikale bijeenkomsten, ondersteund door een online leeromgeving. De opleiding bestaat in totaal uit 5 bijeenkomsten. 

Meer weten over de opleiding? 

Wil je meer weten over de opleiding of je direct inschrijven? Ga dan naar onze opleidingspagina. Daarnaast kun je bij NIBE-SVV ook diverse andere opleidingen op dit gebied volgen.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!