Voor financiële ondernemingen is het van cruciaal belang om als integer te boek te staan. Een bepalende rol is daarbij weggelegd voor de compliance officer. Controleerde hij aanvankelijk alleen de naleving van wetten en regels, in de loop der jaren is hij uitgegroeid tot een spin in het web die nauw betrokken is bij het uitstippelen, bewaken en verbeteren van het compliancebeleid binnen een organisatie.
De compliance officer heeft in de jaren negentig zijn intrede gedaan. Van hem werd verlangd dat hij erop toezag dat zijn werkgever zich aan de wetten en regels hield. Het was een redelijk te behappen, overzichtelijke taak die veelal werd volbracht door juristen die tegen hun pensioen aanliepen. Al te rigide hoefden ze niet op te treden. Liever niet zelfs. Ze mochten niet zo ver gaan dat er business in gevaar dreigde te komen. Een wakende blik volstond.
In het decennium dat volgde heeft de rol van compliance officier meer gewicht gekregen. Nog steeds waakt hij over de naleving van wetten en regels. En daar heeft hij zijn handen vol aan, want het woud aan regels en wetten dijt flink uit. Denk alleen maar aan de Wft, MIFID II en de privacywetgeving. Maar hij doet meer dan dat alleen.
In de recente economische crisis hebben banken en andere financiële instellingen een fikse deuk in hun reputatie opgelopen. Het vertrouwen moet worden herwonnen en dat valt of staat met een stevig doortimmerd compliancebeleid. Daar houdt de compliance officer zich mee bezig. Zijn takenpakket omvat het nalopen van procedures, normen, besluiten en gedragscodes. Allemaal bedoeld om risico’s te signaleren en bedrijfsschade te voorkomen. Hij plant, coördineert, organiseert en stuurt aan. Inzet: het bewaken van de integriteit van een bedrijf.
Bij alle beursgenoteerde bedrijven loopt een compliance officer rond. Hetzelfde geldt voor veel overheidsbedrijven. Ook kleine bedrijven die producten en diensten leveren met een groot afbreukrisico hebben zo’n waakhond aangenomen of huren er een in. Kortom: de compliance officer is gewild.
Dat maakt het interessant voor medewerkers die met de compliance binnen een bedrijf te maken hebben of daarin zijn geïnteresseerd onze opleiding Certified Compliance Officer (CCO) te volgen. Deze complete leergang biedt een waardevol programma om door te kunnen groeien tot een volwaardige compliance officer. De leergang CCO is geaccrediteerd door DSI. Met het behalen van het diploma Certified Compliance Officer (CCO) kunnen professionals zich bij DSI laten certificeren door middel van opname in het register DSI Compliance Professional. De opleiding kan bovendien vrijstellingen opleveren in de Registeropleiding Financieel Recht van de UvA Academie voor Bank en Verzekeringen.