De Sanctiewet verbiedt een financieel dienstverlener om zaken te doen met (rechts)personen die op sanctielijsten staan. Elke verzekeraar gaat hier anders mee om. Dat is lastig voor de gevolmachtigden. Daarom heeft de Nederlandse Vereniging van Gevolmachtigde Assurantiebedrijven (NVGA) een leidraad opgesteld. Die zorgt ervoor dat de gevolmachtigden een standaard werkwijze kunnen hanteren en tegelijkertijd rekening kunnen houden met de regels van de afzonderlijke verzekeraars.
De Sanctiewet en de daarmee samenhangende wet- en regelgeving hanteren open normen. Elke verzekeraar maakt zijn eigen beleid, gebaseerd op deze open normen. De gevolmachtigde moet voor elke verzekeraar die hij vertegenwoordigt andere regels toepassen. Voor de gevolmachtigde is dit bijna niet uit te voeren. De NVGA heeft de Leidraad Sanctiewet opgesteld om voor de gevolmachtigden een effectieve UBO (Ultimate Beneficial Owners)-controle mogelijk te maken. Die leidraad legt het proces vast, met daarbij ruimte voor de toepassing van de regels van de verschillende verzekeraars. Het Verbond van Verzekeraars ondersteunt de leidraad.
De leidraad beschrijft de verschillende stappen die de gevolmachtigde moet doorlopen met de daarbij behorende eisen. Daarnaast kunnen er per maatschappij eisen zijn waaraan de gevolmachtigde zich moet houden. Voorbeelden daarvan zijn ter illustratie in de leidraad opgenomen. De gevolmachtigde moet altijd de specifieke regels per maatschappij blijven volgen.
De leidraad houdt rekening met de 2 in de markt gebruikelijke systemen voor UBO-controle. Als de systemen geen UBO opleveren, moet de gevolmachtigde de UBO handmatig zien te achterhalen.De leidraad is alleen opgesteld voor transacties met Nederlandse (rechts)personen. Voor internationale zaken moet de gevolmachtigde kijken naar de regels per verzekeraar.
Bekijk de Leidraad Sanctiewet Volmachten
De leidraad wordt ook opgenomen in de opleiding Gevolmachtigd Agent van NIBE-SVV.