Om bedrijven tegemoet te komen vanwege de coronacrisis heeft staatssecretaris Vijlbrief van Financiën op 26 juni besloten dat de verplichting om mogelijk frauduleuze internationale fiscale constructies te melden bij de Belastingdienst pas ingaat op 1 januari 2021 in plaats van op 1 juli 2020.
Vanaf 1 juli 2020 zou de Europese richtlijn Mandatory Disclosure Rules (MDR)/DAC6 van kracht zijn. Vanaf die datum zouden financieel dienstverleners mogelijke belastingontwijking moeten melden bij de Belastingdienst. Zie ook het eerder in de Nieuwsbreak verschenen artikel hierover.
Maar door de coronacrisis is tijdige naleving van deze verplichting niet goed mogelijk, aldus de EU-Raad. Die biedt Lidstaten daarom de optie de meldplicht een half jaar uit te stellen. Staatssecretaris Vijlbrief heeft nu besloten hiervan gebruik te maken en de meldplicht pas in te laten gaan op 1 januari 2021.
Wel blijft de meldplicht nog steeds met terugwerkende kracht gelden voor de periode vanaf 25 juni 2018. Het uitstel betekent alleen dat informatie over mogelijk frauduleuze constructies een half jaar later bij de Belastingdienst gemeld moet worden. Met andere woorden: vanaf 1 januari 2021 moet u melding maken van verdachte constructies die hebben plaatsgevonden vanaf 25 juni 2018. Doet u geen melding, dan riskeert u een (hoge) boete.
Die meldplicht geldt voor álle intermediairs. Onder ‘intermediairs’ wordt verstaan: financieel adviseurs, belastingadviseurs, KYC-analisten, accountants, notarissen en advocaten, maar ook medewerkers bij een bank, verzekeraar of trustkantoor.
Tijdlijn ministerie van Financiën voor het melden van verdachte constructies
Om u goed voor te bereiden, heeft NIBE-SVV de praktische online training DAC6, Regels voor het Melden van Grensoverschrijdende Transacties ontwikkeld.
Met deze training leert u belastingontwijkende constructies herkennen en leert u wanneer u deze moet melden.