Sinds 1 januari 2024 is een groot aantal bedrijven verplicht om een ESG-rapportage op te stellen. En in de loop van de komende jaren moeten meer bedrijven dit gaan doen. In deze rapportage brengt het bedrijf verslag uit over het beleid van de organisatie op het gebied van duurzaamheid (Environment), maatschappij (Social) en bestuur (Governance).
De eerste maanden van het jaar zijn al voorbij. Zijn jullie al met de rapportage begonnen? Of worstel je nog met waar je moet beginnen?
Voordat je begint om alles op te tuigen, check je of je bedrijf verplicht is om te rapporteren. Organisaties die dit zijn, voldoen aan minimaal 2 van de onderstaande zaken:
De verplichting van het rapporteren wordt stapsgewijs ingevoerd. Vanaf dit jaar moeten organisaties die nu al onder de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) vallen dit doen.
Vanaf 1 januari 2025 komen daar de organisaties die niet onder de NFRD vallen bij. En in 2026 moeten kleine en niet-complexe kredietinstellingen, verzekeringsondernemingen en beursgenoteerde mkb’ers er ook aan geloven.
Wie denkt dat het ESG-rapport alleen maar extra werk oplevert en geen voordelen biedt, heeft het mis. Dankzij het rapporteren van de activiteiten van jouw bedrijf:
Maar wat leg je dan vast? Nou bijvoorbeeld wat je allemaal doet om de CO2-uitstoot van het bedrijf te verminderen. En hoe jullie je steentje bijdragen aan meer biodiversiteit rondom het bedrijfspand.
Voor het kernthema maatschappij noteer je hoe je als bedrijf voor je medewerkers en hun werkomgeving zorgt. Zoals inclusieve initiatieven, privacy, mensenrechten en arbeidsnormen. Voor het laatste onderwerp, bestuur, leg je vast hoe jullie corruptie voorkomen. Zoals het houden van interne controles en het hanteren van een klokkenluidersregeling.
Stappenplan voor het opstellen van de ESG-rapportage
Het opstellen van de rapportage doe je in 8 stappen:
Tijdens de training Duurzaamheid in de Financiële Dienstverlening leer je meer over de duurzaamheidsdoelstellingen die binnen jouw bedrijf een rol spelen. Maar ook wat de gevolgen van deze doelstellingen zijn op de bedrijfsvoering. Daarnaast bieden wij de training ESG en Duurzaamheidsverslaggeving aan, waarin je inzicht krijgt in de principes van Environmental, Social & Governance (ESG) en leert hoe je effectief duurzaamheidsverslaglegging kunt toepassen binnen je organisatie. Bekijk meer informatie over de training Duurzaamheid in de Financiële Dienstverlening en ESG en Duurzaamheidsverslaggeving.