Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met extreem weer. Dit leidt tot een toenemende kans op omvangrijke schade door blikseminslag, neerslag zoals hagel, regen en sneeuw, stormen en hitte of droogte. Het is cruciaal dat consumenten zich bewust worden van deze risico’s en de maatregelen die ze zelf kunnen nemen om schade te voorkomen of te beperken.
Diverse instanties, waaronder de overheid, wijzen op de noodzaak om maatregelen te treffen om schade te voorkomen of te beperken. Klimaatadaptatie, ofwel het voorbereiden op veranderende klimaatrisico’s, wordt steeds belangrijker. Dit houdt in dat we bij de bouw van woningen en de inrichting van woonwijken rekening houden met de afvoer van water bij extreem weer en consumenten informeren over wat ze zelf kunnen doen om wateroverlast te voorkomen.
Het is van belang dat schadeadviseurs alle schaderisico’s, inclusief de (veranderende) klimaatrisico’s, in kaart brengen. Dit begint met het inventariseren van de belangrijkste klimaatrisico’s:
Na het inventariseren van de risico’s is de volgende stap om deze te analyseren. Dit is een belangrijk moment voor consumenten, waarbij de adviseur samen met de klant bespreekt hoe groot de kans is dat de risico’s toenemen, welke schade kan ontstaan en welke schade eventueel verzekerd is. De uitkomst van deze analyse zal per consument verschillen, afhankelijk van hun specifieke situatie.
Er zijn verschillende maatregelen die consumenten kunnen nemen om schade te voorkomen of te beperken:
De laatste stap in het adviestraject is het opstellen van een verzekeringsoverzicht. Dit omvat welke risico’s de klant zelf wil dragen, welke risico’s ze kunnen en willen verzekeren en welke risico’s niet verzekerbaar zijn. Het is essentieel dat consumenten zich realiseren dat niet alle schade door klimaatverandering gedekt is.
Helaas zijn er veel uitsluitingen bij schadeverzekeringen. Voorbeelden hiervan zijn:
Als financiële dienstverlener is het cruciaal om consumenten goed te informeren over de risico’s van klimaatverandering. De schadeadviseur moet op de hoogte zijn van de veranderende risico’s en in staat zijn om een klimaatadaptief advies uit te brengen. Dit omvat het bespreken van de dekking en uitsluitingen van verzekeringen, evenals het belang van preventieve maatregelen.
De gevolgen van klimaatverandering zijn niet te negeren. De toenemende risico’s vereisen dat zowel consumenten als financiële dienstverleners proactief handelen. Door risico’s te inventariseren, te analyseren en preventieve maatregelen te nemen, kunnen we samen werken aan een veilige toekomst. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent, zodat je jouw klanten de juiste begeleiding kunt bieden.
Ben je als financiële dienstverlener opzoek naar meer kennis over schadeverzekeringen? Bij NIBE-SVV bieden wij de opleiding Wft Schadeverzekeringen particulier aan. Deze examengerichte opleiding geeft je kennis en vaardigheden die je nodig hebt om je klanten optimaal te adviseren over schadeverzekeringen.
Op zoek naar andere verzekeringsopleidingen? Kijk verder bij:
Schrijf je vandaag nog in en maak de volgende stap in je professionele ontwikkeling! Wil je ontdekken welke opleiding het beste bij jouw carrièredoelen past? Neem vrijblijvend contact met ons op om jouw volgende stap te bespreken.