Groter, sneller, efficiënter. Zie daar de voordelen van big data in een notendop. Niet zo gek dus dat er ook in de financiële sector steeds meer mee wordt gewerkt. Uit onderzoek blijkt dat bijna 75% van de financiële instellingen op dit moment bezig is met (het ontwikkelen van een strategie voor) het implementeren van big data technologies, al dan niet als pilot.
Inspelen op de digitalisering en de veranderde aard van gegevens. Dat is natuurlijk een reden voor financiële bedrijven om te werken met big data technologies. Een andere, nog belangrijker reden om zich op big data te richten is dat banken, verzekeraars en andere financiële instellingen op deze manier risico’s beter kunnen inschatten en in het verlengde daarvan risicomijdend te opereren. Het gezaghebbende internationale beursbedrijf NYSE Euronext heeft bijvoorbeeld big data software ingezet om nieuwe patronen in illegale transacties op te kunnen sporen.
Deze op big data gebaseerde vorm van marktoezicht heeft grote voordelen voor de compliance, alleen al omdat de analyseprocessen er sterk door worden vereenvoudigd en met miljarden transacties worden versneld. Met deze nieuwe infrastructuur, zo liet NYSE Euronext eerder al weten, is de benodigde tijd om algoritmen voor markttoezicht uit te voeren met ruim 99% is afgenomen. Daar komt nog bij dat met deze oplossing ruim 35% minder beslag wordt gelegd op ondersteunende IT-middelen. Op deze manier hebben compliance officers meer mogelijkheden om verdachte patronen sneller op te sporen, waardoor beleggers op hun beurt weer minder schade lijden.
De inzet van big data technologies biedt financiële instellingen bovendien de mogelijkheid om hun gegevens effectiever te gebruiken. Dit kan met behulp van predictive analytics. Een voorspellende analyse van klantgegevens kan bijvoorbeeld gebruikt worden om snel kredietwaardige klanten te identificeren. Dankzij beter inzicht in de klant, kan een bedrijf ook een betere, meer gepersonaliseerde dienstverlening toepassen. Dit leidt weer tot het makkelijker behouden van klanten. Uit onderzoekt blijkt dat de verzekeringsbranche een van de snelst groeiende segmenten binnen de financiële sector is waar big data op deze manier wordt gebruikt.
De inzet van eenzelfde soort systeem kan ook op andere terreinen worden ingezet, bijvoorbeeld om de prestaties van beleggingsportefeuilles te voorspellen. Daarbij zijn verschillende scenario's denkbaar, waarbij procesbeheersingsmethoden worden geoptimaliseerd, zodat de winstgevendheid wordt verbeterd en de verliezen worden geminimaliseerd. Met andere woorden: predictive analytics kan een nog beter en sneller beleggingsrendement realiseren en zo meer inzicht in klanten bieden.
Terwijl de functies van big data-wetenschapper of big data-ontwikkelaar een paar jaar geleden niet eens bestonden, is er nu in alle sectoren die zich op big data richten een sterke behoefte aan, waaronder de financiële sector. Vooral voor de grotere banken is de werving van big data-specialisten echter geen sinecure. Dat komt mede doordat deze traditionele instellingen langzaam op gang gekomen zijn wat betreft het gebruik van diverse big data technologies, zeker in vergelijking met de vele Fintech-start-ups, die hun bedrijfsmodel nota bene gefundeerd hebben op het succes van big data.
Voor de gelukkige professionals met de juiste vaardigheden betekent dit dat zij een hoog salaris kunnen vragen. Deze situatie blijft echter niet eeuwig bestaan. Uiteindelijk zullen vraag en aanbod beter op elkaar worden afgestemd. We zien nu al dat data-analisten en -programmeurs zich bij- en omscholen, zodat zij bij banken en andere financiële instellingen kunnen worden ingezet als big data-specialist. Behalve dat zij over uitstekende programmeervaardigheden moeten beschikken, wordt van deze professionals vaak ook een gedegen academische achtergrond verwacht. Maar wat hen natuurlijk echt uniek maakt, is de motivatie om te begrijpen hoe big data werkt en wat de betekenis ervan is voor de financiële sector.
Neem dan eens een kijkje bij de Next Academy van NIBE-SVV. Hier vindt u verschillende Big Data Analyse- en Business Intelligence-opleidingen:
Op Woensdag, 13 December, 2023, 10:55
Vorige maand bespraken we de top 7 trends in de financiële dienstverlening, waarvan duurzaamheid er één is. Het blijkt een onmisbare trend te zijn. Hoewel er al jaren aandacht wordt besteed aan ESG en duurzaamheid, wijst de website Duurzaam Ondernemen erop dat de sector nog steeds voor aanzienlijke uitdagingen staat.