De eerste opleiding bij NIBE-SVV waarbij videoleren wordt toegepast, is gerealiseerd. De eerste reacties zijn veelbelovend. Wat houdt deze nieuwe manier van leren precies in? Mark Cozijnsen, onderwijsmanager en leider van dit innovatieve project bij NIBE-SVV, vertelt er meer over.
Mark: “We zien graag dat onze studenten de opleidingen en trainingen die ze volgen met een zo goed mogelijk resultaat afsluiten. Dat houdt ook in dat we regelmatig met een kritisch oog naar onze leeromgeving kijken en nagaan of we deze kunnen verbeteren.
We waren op zoek naar een manier om onze opleidingen nog toegankelijker te maken, om ze nog meer aan te laten sluiten bij de verschillende leerstijlen. Toen videoleren in opkomst kwam, trok dit meteen onze aandacht. Dat zou wel eens heel geschikt kunnen zijn voor wat wij voor ogen hadden.
We willen innovatief zijn en daar hoort ook bij dat je uitdagingen aangaat en nieuwe wegen inslaat. Dus zijn we aan de slag gegaan. We begonnen met Wft Basis. Uiteraard gingen we niet over één nacht ijs. Er is van tevoren heel goed nagedacht over de inrichting van de opleiding. Want het is een hele investering”, aldus Mark.
Mark legt uit hoe dat videoleren eruitziet bij Wft Basis: “Elke les begint met een korte video van maximaal 5 minuten over de belangrijkste onderwerpen uit die les. Zo weet de student welke onderwerpen belangrijk zijn voor het examen, want uiteindelijk gaat de student voor resultaat. Er zijn 3 soorten video’s. De verschillende video’s sluiten aan bij de verschillende leerstijlen. Er zijn video’s met een spreker voor een greenscreen, video’s met iemand die schrijft op een scherm en animatievideo’s. Deze 3 soorten worden afgewisseld, zodat er variatie is. Dat houdt de aandacht makkelijker vast. De video’s zijn zo generiek en tijdloos mogelijk. We hebben bewust vermeden om in de video’s te verwijzen naar wetten die constant veranderen. Zo voorkomen we dat de studenten verouderde stof voorgeschoteld krijgen.
Na de video gaan de studenten vervolgens verder met het lezen van het tekstboek of ze kunnen direct met de oefenvragen aan de slag.”
Mark vervolgt: “Of videoleren goed werkt voor onze studenten, moet de tijd leren. We weten dat bij een ander onderdeel binnen Salta Group, Markus Verbeek Praehep, videoleren wordt toegepast en dat de cursisten daar vol lof zijn. Vanaf december 2022 is de nieuwe Wft Basis beschikbaar en we zijn dan heel benieuwd naar de reacties van onze NIBE-SVV-studenten. Als die net zo positief zijn, dan gaan we het aantal opleidingen met videoleren zeker uitbreiden.”
Mark heeft er alle vertrouwen in. “De docenten bleken erg enthousiast. Dat maakte dit project ook zo enorm leuk. De docenten vonden het heel leuk om erbij betrokken te zijn. Aan alle kanten is meegedacht. Echt een topsamenwerking tussen mijn team en de docenten. Zonder al die hulp en input was het nooit gelukt.”