Als je Registermakelaar in Assurantiën (RMiA) wilt worden, dan moet je aan een aantal eisen voldoen. Pas dan word je toegelaten tot het RMiA-register, dat beheerd wordt door de Stichting Assurantie Registratie (SAR). Een van die eisen is het succesvol afleggen van een assessment voor de testcommissie van het RMiA-register. Bij NIBE-SVV kun je een coachingstraject volgen om je voor te bereiden op dit assessment. Hoe ziet dat coachingstraject eruit? We vroegen het aan Johan Zwaanswijk, programmamanager bij NIBE-SVV.
Johan is al jarenlang betrokken bij de coachingstrajecten en geeft zelf ook les. “Ik vind het nog steeds een van de leukste trainingen die we hebben bij NIBE-SVV. De deelnemers zijn altijd bevlogen vakmensen, meestal praktiserende adviseurs grootzakelijk. De interactie met hen is fantastisch.”
Johan vertelt: “Om deel te kunnen nemen aan het coachingstraject moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je de diploma's Wft-Adviseur Schadeverzekering Zakelijk, Wft-Adviseur Inkomen en het A-diploma hebben, of alle A-certificaten met uitzondering van A-Leven. Daarnaast word je geacht actuele kennis te hebben op Assurantie A-niveau. Dat is niet niks, maar RMiA is de hoogste kwalificatie voor de onafhankelijke verzekeringsadviseur die er is. Als je ingeschreven staat in het RMiA-register heb je dus veel meer kennis en ervaring dan het wettelijk minimum Wft-niveau. Vooral in de zakelijke markt is juist vakkennis nodig die veel verder gaat dan het wettelijke niveau. De VNAB heeft daarom de RMiA-titel verplicht gesteld voor (ten minste een van de) directieleden van bedrijven die actief zijn op de coassurantiemarkt.”
“Het coachingstraject bestaat uit 4 klassikale oefensessies van een middag. Daarin staan 1 of 2 specifieke vakgebieden centraal”, zegt Johan.
“Voor de start krijgen de deelnemers 5 actuele Assurantie A-tekstboeken en de tekstboeken van de opleiding A-actualiteiten voor RMiA’s. Dat leidt wel eens tot paniek: ‘Moeten we dat echt allemaal van tevoren lezen?’, zo wordt ons dan gevraagd. Maar dat is dus niet de bedoeling.”
Johan legt het uit: “In elk van de oefensessies simuleren wij de mondelinge test. Wij, de trainers, altijd 2 per sessie, stellen vragen aan de deelnemers. Vragen en vragen en nog eens vragen. We nemen elke deelnemer apart onder vuur. Daarom houden we ook een maximum van 8 deelnemers aan. We willen iedere deelnemer heel veel persoonlijke aandacht geven. Je komt er als deelnemer zo achter waar de gaten in je kennis zitten en dan heb je de tekstboeken om je kennis op te frissen.”
Het gaat bij de oefenmiddagen niet zozeer om het aanreiken van kennis, benadrukt Johan. “Het gaat erom dat je je kennis kunt gebruiken in het gesprek met de klant. We leggen tijdens zo’n middag daarom veel klantcases aan de deelnemers voor. De deelnemers kunnen zelf ook voorbeelden inbrengen. Het zijn daarom heel intensieve en interactieve bijeenkomsten, maar dat maakt het ook zo ontzettend leuk.”
De meeste deelnemers slagen daarna voor hun assessment, stelt Johan. “Het gebeurt wel eens dat de zenuwen hen parten spelen en ze hun antwoorden niet goed onder woorden kunnen brengen. Maar dan is de kans groot dat ze het de tweede keer wel halen. Ik ben trots als ik hen weer terugzie als RMiA’er in een van de PE-sessies. Ze hebben heel hard gewerkt en zo hun best gedaan. Het zijn echte vakmensen, stuk voor stuk”, aldus Johan. Hij voegt nog toe: ”de verhouding man/vrouw zou nog wel wat meer in balans kunnen zijn. Maar laatst had ik een groep waarbij het 50-50 was, dat was uitzonderlijk, ik zou het toejuichen als dat vaker voorkomt.”
Johan Verduijn, die het coachingstraject heeft gevolgd, zegt er het volgende over: “Zonder het RMiA-coachingstraject zou ik de slagingskans voor het assessment de helft lager inschatten. Vooral de zachte informatie die je meekrijgt, is zeer waardevol in de voorbereiding op het assessment. Ook krijg je samenvattingen, en natuurlijk niet te vergeten dat alle actualiteiten tijdens de bijeenkomsten zelf voorbijkomen. Het ritme van de trainingen dwingt je ook constant bezig te zijn en niet stil te vallen. Kortom, erg prettig om te volgen met de juiste vakmensen uit de branche.”
Daniel Dancewicz, oud-deelnemer aan het coachingstraject over het RMiA-schap: “Ik vind het mooi om te zien dat het RMiA-schap nog altijd een instituut is, een echt begrip in de markt. Die 4 letters staan écht ergens voor en als je ze mag voeren, weten jouw vakgenoten ook meteen waar jij voor staat.” Lees ook het interview met Daniel in Risk&Business.
In 2023 vinden de oefensessies van het coachingstraject plaats van 14.00 uur tot 18.00 uur op de volgende data:
Locatie: BCN, Barbizonlaan 25, 2908 MB Capelle aan den IJssel.
Hebben we je enthousiast kunnen maken?