José en Dewi over hun ervaringen met de leergang CCO

In het drieluik ‘Wat zijn de ervaringen met de leergang Certified Compliance Officer (CCO)’ delen vakgenoten hun persoonlijke indrukken. De geïnterviewden zijn betrokken bij het opleidingsprogramma dat Rabobank medewerkers biedt. In dit artikel (deel 2) delen José Oord en Dewi Mohan hun ervaringen en inzichten. Beiden werken in de 2e lijn SLM FCC (Second Line Monitoring Financial Crime Compliance) en slaagden onlangs voor het examen.

Uitdagingen overwinnen, trots op het resultaat

José en Dewi herinneren zich de avonden en weekenden van hard werken. Hun discipline en doorzettingsvermogen werd beloond. Beiden slaagden met vlag en wimpel voor de leergang CCO. ‘Met name de hoeveelheid stof was pittig’, verheldert Dewi. ‘Tegelijk heeft het mij veel waardevolle inzichten gegeven. Het was het allemaal waard.’ De collega’s sleepten elkaar er doorheen en zijn trots op hun diploma. ‘Dat was absoluut de kers op de taart’, vertelt José vol passie.

Inspirerende reis met 12 gelijkgestemden

De leergang vindt plaats in een klassikale setting. ‘We waren met z’n 12-en, licht José toe. ‘Allemaal Rabo-mensen die dagelijks met compliancethema’s bezig zijn. Daardoor heb je veel steun aan elkaar en kom je in een flow. De sfeer was bijzonder goed. Gewoon lekker met de stof bezig zijn en discussiëren over de toepassing in de praktijk.’ ‘Die onderlinge discussies vond ik het leukst’, vult Dewi aan. ‘De interactie maakte het levendig en voor mij persoonlijk ook heel leerzaam.’

Eindopdracht module 2 - SIRA samenstellen - flinke kluif

Ieder van de 4 modules wordt afgesloten met een eindopdracht. Bij module 2 werk je een Systematische Integriteitsrisicoanalyse, oftewel SIRA, uit. ‘Toen moest ik echt een tandje bijschakelen. De lastigheid zat vooral in de omvang van de opdracht’, aldus José. ‘Het is de enige opdracht waarbij ik op de uitstelknop heb moeten drukken’, voegt Dewi toe. ‘Mijn tip voor andere studenten is daarom: begin op tijd.’

Verrijking voor het dagelijks werk

Als je een vakopleiding volgt, dan ga je voor kwaliteit toch? ‘Voor mij persoonlijk zit de meerwaarde van deze opleiding in een stuk inzicht’, geeft Dewi aan. ‘Dat je nu precies weet hoe het met het prudentieel en gedragstoezicht zit. En ook hoe bijvoorbeeld het 3-lines-of-defencemodel werkt’. ‘Dat herken ik’, bevestigt José. ‘Daarnaast vond ik het heel waardevol dat je leert op welke manier je een compliancevraagstuk kunt aanvliegen. Dat is vooral handig als je in je werk met een dilemma geconfronteerd wordt.’

Actief aan de slag met soft skills

De leergang CCO focust naast vakinhoudelijke diepgang ook op de ontwikkeling van soft skills als communicatie en overtuigen. ‘We hebben de soft skills bijvoorbeeld geoefend in een aantal rollenspelen’, verheldert José. ‘Daardoor ervaar je wat jouw stijl is en of dat het gewenste effect sorteert.’ Dewi vervolgt: ‘Mij schiet de gastles van hoogleraar Muel Kaptein binnen. Tijdens deze sessie ging hij in op het belang van soft-controls in compliance. Als je het hebt over gedrag, dan vond ik dat een fantastische aanvulling.’

Alle lof voor de docenten

De bijeenkomsten voor Rabobank, 12 lessen in totaal, worden verzorgd door 2 vaste docenten. Coby-Wilma van Essen richt zich vooral op de vakinhoud en Sebastiaan Huijbregts verzorgt de softskillscomponent. ‘Ze stonden altijd voor ons klaar – bellen, mailen, appen – ze waren er gewoon’, vertelt José vol lof. ‘Ook richtte Coby-Wilma de lessen zo in dat je aan het einde van iedere module wist dat je klaar was voor de eindopdracht: het schrijven van een paper. Ze gaf ons precies de juiste tools om succesvol te zijn’, voegt Dewi toe.

Naast Coby-Wilma en Sebastiaan leveren ook deze experts als gastdocent een substantiële bijdrage aan het programma:

  • Ronald Veld (privacy en security)
  • Alexander Hindriks (product approval proces en toezichthouders)
  • Muel Kaptein (soft-controlsmodel)
 

Onthulling over opstap naar nieuwe functie

Dat de leergang bijdraagt aan persoonlijke ontwikkeling en groei wordt extra duidelijk door deze onthulling van Dewi: ‘De opleiding heeft mijn wens om me naast financial crime ook te verdiepen in andere compliancethema’s aangewakkerd. Daarom stap ik per 4 september over naar een ander compliancemonitoringteam.’ Dit team houdt zich voornamelijk bezig met dataprivacy, conflicts of interest, corruption en marktinefficiency. ‘Ik ga haar enorm missen in ons team, maar het is tegelijk heel mooi om te zien dat Dewi doorgroeit en haar eigen pad volgt’, sluit José het gesprek af.

Over José Oord

Na 20 jaar ervaring in bedrijfsfinancieringen maakte José Oord in 2021 de overstap naar compliance om zichzelf te verbreden. Een switch die haar enorm goed bevalt. Als Lead Monitoring Officer binnen Financial Crime Compliance is José sindsdien binnen Rabobank onder andere verantwoordelijk voor de kwaliteit en tijdigheid van een vast pakket assessments. José behaalde het diploma Certified Compliance Officer (CCO) deze zomer en is blij dat deze opleiding haar expertise verbreed en verdiept heeft.

 

Over Dewi Mohan

Dewi startte haar carrière in het bankwezen in 2007 en vervulde verschillende rollen in diverse teams. Bij Tradeservices groeide haar interesse voor het compliancevak. Dewi ging in 2022 aan de slag als Compliance Monitoring Officer KYC binnen Financial Crime Compliance. Hier houdt zij zich bezig met de uitvoering van assessments. Per 4 september maakt deze kersverse Certified Compliance Officer (CCO) de overstap naar een ander compliancemonitoringteam binnen Rabobank. Daarmee verbreedt zij haar scope.

 

Meer testimonials over de leergang CCO lezen?

Nieuwsgierig naar deel 1 van het drieluik? Lees de ervaringen van Compliance Operating Officer Lusine Shahmuradyan. Of ga direct naar deel 3, daarin vertellen 2 bevlogen docenten over hun ervaringen met de leergang CCO.

Bekijk de leergang CCO of andere relevante complianceopleidingen

Wil jij je net als José en Dewi verdiepen in het compliancevak? Om het makkelijk te maken, zie je hieronder een greep uit onze complianceopleidingen.

Nieuw: Engelstalige complianceopleidingen

Studieadvies ontvangen?

Een van onze opleidingsadviseurs staat je graag te woord. Bel ons op 035 - 7 506 155 of stuur een WhatsAppbericht (06 - 82 658 644).

Ben je L&D-verantwoordelijk en wil je weten wat onze incompanyoplossingen voor jouw collega’s kunnen betekenen? Je bereikt onze accountmanagers via 035 - 7 506 157 of incompany@nibesvv.nl.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!