Op 10 juni start bij NIBE-SVV de nieuwe leergang CFP Financial Planner (CFP®). Deze leergang komt in de plaats van de leergang FFP Financiële Planning. De nieuwe opleiding leidt je net als de oude opleiding op tot het boeiende vak van financieel planner. En toch is de opleiding heel anders. Wat er anders aan is, legt Harry van Houdt uit. Hij is financieel planner, bestuurslid van de beroepsorganisatie Kring Financieel Planners én medeontwikkelaar van de opleiding.
In de nieuwe leergang CFP Financial Planner (CFP®) leer je de fijne kneepjes van het vak van financieel planner. In vergelijking met de oude leergang is de nieuwe volgens Harry veel meer examengericht. De toets- en eindtermen van de officiële CFP-examens van de Federatie Financieel Planners (FFP) zijn namelijk meer dan voorheen het uitgangspunt in de opleiding. Harry: “We weten exact wat het niveau moet zijn en hoe getoetst wordt. De nieuwe opleiding sluit daarom heel goed aan op deze examens.”
Maar wat de nieuwe opleiding echt anders maakt, zit ‘m in vooral in het lesmateriaal, zo vertelt Harry. Dat lesmateriaal is afkomstig van de beroepsorganisatie Kring Financieel Planners. De financieel planners die lid zijn van de Kring ondersteunen elkaar door kennis uit te wisselen om elkaar zo te versterken en de kwaliteit van de dienstverlening van financieel planners naar een nog hoger niveau te tillen. De ingebrachte cases en vragen komen in een database en worden ook in een Compendium verwerkt. De database en het Compendium staan ter beschikking van de leden. Het lesmateriaal voor de leergang wordt voor een belangrijk deel hieruit samengesteld.
Aangezien het lesmateriaal gebaseerd is op casussen uit de praktijk, is het praktische gehalte van de leergang groot. Ook hebben de studenten van de leergang toegang tot de database met de cases en vragen van de Kring. “Deze combinatie is goud”, aldus Harry. “Alle vragen die ooit in het CFP-examen hebben gezeten, zitten erin”, benadrukt hij. “Met de database kun je heel goed oefenen en je leert ervan, want je vindt er niet alleen de antwoorden, maar ook de redenatie erachter.” Hij voegt nog toe: “Het is de grootste oefendatabase in Nederland, echt heel uitgebreid, en bovendien heel actueel.” Je leert volgens hem de lesstof hierdoor een stuk makkelijker.
Ook de opzet is anders. Harry: “We zijn afgestapt van modules, die je afzonderlijk kunt volgen. We hebben er één leergang van gemaakt. Alle onderdelen van vermogensvorming spelen bij financiële planning namelijk een rol. Voorop staat dat je integraal leert denken, op een hoog niveau.” Daarnaast is het met het oog op de groepsvorming beter, vindt Harry. “Je zit op een rijdende trein, die steeds harder gaat. Je kunt niet ineens halverwege instappen.”
Het is zo wel een pittige opleiding geworden, geeft hij toe. “Maar het brengt je ook wat. Je leert echt integraal denken. Vooral daarin zit ‘m de kracht. En als je een passie hebt voor dit vak, dan moet het zeker lukken.”
Verder is er in de nieuwe leergang beter gekeken naar een logische volgorde van de stof. “We bouwen het geleidelijk op. Eerst de ‘makkelijke’ onderwerpen en dan pas de ‘zware’. Je begint eerst met een juridisch deel, dan zijn beleggen en financiële rekenkunde aan de beurt, vervolgens gaan we in op de toekomstvoorzieningen. De fiscaliteit, het moeilijkste onderdeel, bewaren we voor het laatst. En om je nog even een laatste boost te geven ter voorbereiding op het CFP-theorie- en praktijkexamen, sluiten we de leergang af met een 2-daagse examentraining. In totaal duurt de opleiding 8 maanden (10 lesdagen).”
Hij vult nog aan: “De leergang is eigenlijk niets anders dan leren hoe je de wetgeving in de praktijk brengt. Die vertaalslag is belangrijk, maar net zo belangrijk zijn de vaardigheden, professioneel gedrag en ethiek. Die komen bij alle onderdelen daarom continu aan bod.”
In deze opleiding is er veel aandacht voor het groepsproces, stelt Harry. “Je kunt als cursist tijdens de training dagelijks, ja echt dagelijks, online je vragen stellen in een whatsappgroep aan je docent en medecursisten. Je leert dus van elkaar. En je wordt verondersteld actief bij te dragen. Zo niet, dan spreekt de docent je erop aan”, aldus Harry. Maar volgens hem is dat meestal niet nodig. “Dat is het voordeel van een groepsproces: je wordt meegezogen en je wilt bovendien niet achterblijven.”
Harry wijst erop dat ook aan de docenten hoge eisen worden gesteld. “De trainers moeten niet alleen zelf financieel planner zijn, maar ze moeten daarnaast voldoen aan onze eisen, geen ‘jandoedels’ die hun eigen kunstje doen. Maar juist trainers die zich verantwoordelijk voelen, die de methodiek van de opleiding volgen en met ons materiaal kunnen werken. Zodat de kennisopbouw consistent is, want zo is het belang van de cursist het beste gediend.”
De leergang CFP Financial Planner (CFP®) is bij uitstek een opleiding voor de beginnende financieel planner, zegt Harry. Je leert de verschillende disciplines van financiële planning toe te passen in de adviespraktijk. Je gaat zowel de diepte als de breedte in. Uiteindelijk ben je een volwaardig gesprekspartner van de accountant, beleggingsadviseur en de notaris. En dat komt vooral omdat je hebt geleerd vermogensopbouw integraal te benaderen, meent Harry. Hij ziet ook meer interesse voor de opleiding bij specialisten die zich vanuit hun specialisme willen verbreden richting financieel advies. Zoals accountants en fiscalisten.
Maar hij waarschuwt: “Je hebt 8 maanden lang geen sociaal leven meer, en maar één doelstelling ‘het halen van je examen’. De opleiding vraagt veel commitment van een cursist. Toch is het de mooiste opleiding die er is, en het vak van financieel planner is het vak van de toekomst”, zegt de ontwikkelaar trots.
Lees meer over de opleiding op de website van NIBE-SVV