Het vakgebied Pensioen is enorm in beweging. Vernieuwing, aanpassing en modernisering van onze pensioenopleidingen is daarom een absolute noodzaak. Niet alleen om aan te sluiten bij de huidige tijd, maar vooral om alvast te anticiperen op de nieuwe pensioentoekomst. Ook de opleiding Pensioenpraktijk is daarom vernieuwd. Ontwikkelaar Ruud van Kraaij vertelt over de nieuwe opleiding.
Vanaf januari is de vernieuwde e-learning Pensioenpraktijk beschikbaar bij NIBE-SVV. Ruud over de nieuwe opleiding: “Het is een nieuwe en geactualiseerde pensioenopleiding geworden. Geschikt voor een brede doelgroep. Met overzichtelijke modules met daarin een brede basiskennis over pensioenen. En het is nu ook een opleiding die ook gericht is op de nieuwe pensioentoekomst.“
Ruud legt uit: “We hebben in de eerste plaats gekeken of we een aantal belangrijke onderdelen van de opleiding Collectief Pensioen konden integreren in de opleiding Pensioenpraktijk. Dat bleek te kunnen. De benodigde basiskennis over pensioen is gelijk voor zowel individueel als voor collectief pensioen. Het maakt niet uit of pensioen is ondergebracht bij een pensioenverzekeraar, pensioenfonds, PPI of Apf. Hierdoor is de opleiding flink verbeterd en toegankelijk voor een bredere doelgroep.”
“Ik ben bijzonder goed tevreden. Het is écht vernieuwend”, stelt Ruud. “In de nieuwe opleiding komen alle belangrijke pensioenonderwerpen aan bod, zoals het driepijlerstelsel, pensioenvormen, systemen en financiering, loon- en inkomstenbelasting en overlijden. Maar ook belangrijke nieuwe onderwerpen komen uitgebreid aan de orde, zoals de Wet temporisering verhoging AOW-leeftijd, ontslag en de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB), Wet bedrag ineens, Regeling Vervroegde Uittreding (RVU) en verlofsparen, Wetsvoorstel Pensioenverdeling bij scheiding (juli) 2022, de Wet verandering koppeling AOW-leeftijd en de toekomst van het nieuwe pensioenstelsel.”
Hij voegt toe: “Door de onderwerpen in de opleiding en de verschillende modules blijft het boeiend. Alle onderwerpen raken ‘iedereen’ zelf ook als persoon. En de verschillende modules maken de opleiding overzichtelijk.”
“De nieuwe opleiding sluit nu bijzonder goed aan bij de behoeften en uitdagingen van de pensioenbranche”, vervolgt Ruud. “De pensioenbranche staat met het nieuwe pensioenstelsel voor enorme grote uitdagingen. Adequaat getrainde werknemers, die beschikken over kennis van het huidige en het komende pensioensysteem en over communicatieve vaardigheden, zijn goud waard. Want zij kunnen werkgevers en werknemers beter, sneller, effectiever en adequater te woord staan.”
De nieuwe opleiding is volgens Ruud heel geschikt voor (nieuwe) medewerkers van pensioenfondsen, zowel in de front- als backoffice. Evenals voor professionals werkzaam bij een pensioenverzekeraar of premiepensioeninstelling (PPI). En niet te vergeten ook voor personen die op een andere manier te maken hebben met pensioenregelingen. Denk aan HRM-medewerkers, leden van ondernemingsraden, payrollers, financieel adviseurs en (corporate) accountmanagers Leven en Pensioenen.”
Hij vult aan: “Als je net gestart bent in de dienstverlening rondom pensioenen en een brede praktijkgerichte kennis over pensioenen wilt opdoen, dan is deze opleiding echt de moeite waard. Je krijgt met deze opleiding de juiste kennis om adequaat met pensioenvragen om te kunnen gaan.”
Volgens Ruud geeft de opleiding je ook een goeie basis voor als je wilt doorgroeien in de financiële sector. “Pensioenpraktijk vormt een uitstekende basis voor de opleiding Wft Pensioenverzekeringen. Met het diploma van deze Wft-opleiding op zak mag je je adviseur Pensioen noemen.”
Voorkennis op MBO-werk- en -denkniveau is een pre, vindt Ruud. “En ja, natuurlijk is er een studiebelasting. Maar als je het vakgebied Pensioenen echt leuk vindt, wat is dan ‘zwaar’?”, zo vraagt Ruud zich af.
Het advies van Ruud: “Geniet van deze boeiende moderne pensioenopleiding, dan wordt de opleiding alleen maar leuker en interessanter. Omdat het onderwerp ‘pensioen’ je als student ook zelf aangaat, is het eveneens een verrijking voor jezelf. Daardoor kun je het (later) ook beter overbrengen aan je klanten. Zorg voor een focus, want motivatie en discipline zijn beslissend. Maar vooral: geniet van het leren, dan haal je later nog meer plezier en voldoening uit je werk.”
Je vindt meer informatie over de opleiding op de site van NIBE-SVV.