De overheid als zorgverzekeraar?

Kennelijk wil 57% van het ons volk dat de overheid de taak van de zorgverzekeraars overneemt. Maar hoe betrouwbaar is zo’n onderzoek? 

Het dagblad Trouw heeft laten onderzoeken wat ons volk van het zorgstelsel vindt. De conclusie: de meerderheid, 57 procent, vindt dat de overheid de zorg weer moet gaan regelen, in plaats van de verzekeraars. Altijd boeiend zo’n onderzoek. Maar wat zegt dat eigenlijk?
 
Veelzeggend zijn de verhalen die bij het artikel staan. Verhalen van ‘kiezers’ (zijn wij dat niet allemaal?), die uitleggen waarom zij hopen dat de overheid het zorgstelsel overneemt. Die verhalen komen er consequent op neer dat er te veel op de zorg wordt bezuinigd. Bejaardentehuizen zijn of worden gesloten, chronisch zieken hebben extra kosten door eigen bijdragen en men maakt zich zorgen over gebrekkige ouders en gehandicapte kinderen. Die zorgen begrijp ik wel.
 
Maar de vraag is natuurlijk: wordt dat nou allemaal beter als de overheid de taak van zorgverzekeraars overneemt? Tenslotte zijn het niet de verzekeraars die de omvang van de zorg bepalen. Of de hoogte van het eigen risico. Dat doet juist de overheid. Die bezuinigt doelbewust op de kosten van de zorg, om te voorkomen dat deze te hard stijgen. Daar mag je kritiek op hebben, maar dat zijn politieke keuzes, die verzekeraars niet maken.
 
Waarom vinden dan zoveel mensen dat de overheid de taak van de verzekeraars moet overnemen? Dat lijkt mij vooral een kwestie van slecht geïnformeerd zijn. En nu – verkiezingstijd – bewust misleidende informatie van partijen die suggereren dat een nationaal zorgfonds een panacee is. Dat hoort waarschijnlijk bij ‘het politieke spelletje’, maar van een serieus dagblad zou je verwachten dat het eerst feitelijke informatie verschaft, vóórdat het iemand om zijn mening vraagt. Anders creëer je ‘alternatieve feiten’.
 
Neemt u maar eens de proef op de som en leg het volk de volgende stelling voor: ‘Sinds de invoering van de basiszorgverzekering hebben verzekeraars teveel winst uitgekeerd aan aandeelhouders; geld dat aan de zorg had moeten worden besteed.’ Ik durf te wedden dat méér dan 57% het daar mee eens is. Terwijl u weet: zorgverzekeraars hebben sinds de invoering in 2006 geen cent winst uitgekeerd. Meningen gebaseerd op emotie, niet op feitenkennis.
 
Geheel terzijde: bij elk internationaal onderzoek blijkt steevast dat de zorg in ons land wereldwijd tot de beste behoort. Dat betekent niet dat er geen verbeteringen mogelijk zijn en ook niet dat er geen schrijnende situaties meer zijn. Maar de gedachte dat dat met een nationaal zorgfonds anders zou zijn, berust vooral op misleidende informatie.
Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!