Orkanen hou je niet tegen, maar in Houston kennen ze nu ook het gevolg van het niet tijdig afvoeren van regenwater. Catastrofeschades.
In Houston en op Sint Maarten zijn ze nog wel even bezig de troep op te ruimen. In Houston zijn vooral veel huizen en andere gebouwen beschadigd omdat deze dagen lang geheel of voor een deel onder water hebben gestaan. Op Sint Maarten is vooral de wind de oorzaak. Verreweg de meeste schade blijkt niet te zijn verzekerd en dus wordt in beide landen naar de betreffende regeringen gekeken.
De afgelopen dagen las ik regelmatig het bericht dat dit soort schade ook in ons land niet verzekerd kan worden. Want: overstroming en andere catastroferisico’s zijn toch uitgesloten? Dat laatste is waar: overstromingen zijn bij alle reguliere brandverzekeraars uitgesloten, net als bepaalde catastroferisico’s. Maar orkanen zijn daarbij niet genoemd (storm is gewoon gedekt) en bij overstromingen gaat het om het bezwijken of overlopen van dijken, kaden, sluizen of andere waterkeringen. Dat is iets anders dan regenwater dat niet op tijd wegloopt, zoals in Houston gebeurde. U kunt dus gerust zijn. Praktisch alle inboedel-, inventaris- en opstalverzekeringen in ons land geven dekking tegen soortgelijke schade als in Houston en op Sint Maarten is ontstaan.
Dat in Houston en op Sint Maarten verreweg de meeste mensen niet voor dit soort schade zijn verzekerd heeft andere oorzaken. In de eerste plaats is de kans op stormschade daar heel veel hoger dan hier. En in Houston is de infrastructuur voor waterafvoer is niet te vergelijken met die in ons land. Wij zijn ‘van de dijken en de gemalen’. Amerikanen zijn meer van het type dat Gods water over Gods akker laat vloeien en daarna wel ziet wat er van komt. In combinatie met een andere bouwstijl (gechargeerd steen versus gipsplaat) zorgt dat er voor dat de kans op schade heel veel groter is dan hier.
Dat veel hogere risico vertaalt zich natuurlijk in de premie. De vraag of iemand bereid is zo’n hoge premie te betalen hangt dan weer af van diens financiële mogelijkheden én toch ook wel van de volksaard. Het is geen toeval dat juist in ons land de verzekeringsdichtheid zo hoog is. Mogelijk zorgt het klimaat aldaar ook voor een wat lichtere levenshouding.
Vandaag (13 september) gaat het stormen in ons land. Code oranje. Nou ja, de schade zal wel meevallen. En veel stormschade die in ons land geclaimd en betaald wordt, is volgens schade-experts feitelijk achterstallig onderhoud. Echt heel zware stormen zijn in ons land zeldzaam, maar ook onvoorspelbaar. In november 1972 was er zo’n storm, die volgens de statistieken minder dan 1 keer in de 100 jaar voorkomt in ons land. Minder dan een half jaar later was er weer zo’n zware storm en nog eens twee jaar later nog een. Geen woord overigens destijds over klimaatverandering.
Op Maandag, 30 December, 2024, 14:41