Kijk maar: er staat niet wat er staat.

Je zult verzekeraars niet vaak horen zeggen dat ze het fundamenteel oneens zijn met DNB. Je kunt een toezichthouder beter te vriend houden. Tussen de regels door lees je soms wat anders.

Op omvallende verzekeraars zit niemand te wachten. Verzekeraars niet, DNB niet en vooral klanten niet. Daarom is het goed dat er kapitaaleisen worden gesteld aan verzekeraars en dat nagedacht wordt over de houdbaarheid van voorzieningen.
 
In een recent rapport (Duurzaamheid door transformatie) wijst DNB op het belang: ‘dat verzekeraars in hun kapitaal- en dividendbeleid rekening houden met de ontwikkeling van hun financiële positie op basis van economische marktparameters’. Voor degenen die twijfelen over de betekenis van deze opmerking legt DNB uit dat die ontwikkelingen ‘dringend vragen om een verdere en versnelde versterking’ van het vermogen van verzekeraars. Om te laten zien dat het ernst is, voegt DNB nog iets toe over intensiever toezicht en de noodzaak te kunnen beschikken over adequate interventiemogelijkheden. Kortom: hoger kapitaal, anders kunnen we wel eens gaan slaan.
 
Van zo’n boodschap worden verzekeraars niet vrolijk. Die zitten niet te wachten op (nog) intensiever toezicht en (nog) meer mogelijkheden voor de toezichthouder om in te grijpen. De regeldruk is al hoog genoeg. En de solvabiliteitseisen zijn gewoon vastgelegd in een Europese richtlijn. Maar ja, dat zeg je niet hardop tegen de toezichthouder. Toezichthouders zijn als politieagenten: die kun je beter te vriend houden.
 
Dus laat het Verbond van Verzekeraars weten dat het de oproep van DNB onderschrijft en ‘dat inspanningen nodig zijn van verzekeraars, toezichthouders en beleidsmakers om ook in de toekomst een duurzame, stabiele, efficiënte en maatschappelijk dienstbare verzekeringssector te waarborgen’. Briljante zin. Fijntjes voegt het Verbond toe dat dit niet mag leiden tot een verzwaring van de kapitaaleisen: ‘De huidige Solvency 2-regels zijn de wetgeving waaraan moet worden voldaan’. Kortom: niks hoger kapitaal.
 
Waarmee het Verbond van Verzekeraars groot gelijk heeft. Er even van af gezien dat ook onder het veel soepelere en eenvoudigere Solvency 1 Nederlandse verzekeraars niet in problemen zijn gekomen ondanks een dotcomcrisis, een kredietcrisis en een bankencrisis zet je Nederlandse verzekeraars internationaal op achterstand als hier strengere kapitaaleisen gaan gelden dan in de rest van Europa. Geen reden toe.
 
Enigszins vilein noemt het Verbond het rapport van DNB: ‘Een steun in de rug’. Prachtig.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!