In 2022 hebben verzekeraars zo'n 10.000 gevallen van verzekeringsfraude ontdekt, wat een daling van 15 procent betekent, vergeleken met 2021. Hierdoor is ruim 80 miljoen euro aan fraude voorkomen, blijkt uit de cijfers van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) van het Verbond van Verzekeraars.
In 2021 bleef het aantal fraudegevallen gelijk aan 2020, met 13.000 incidenten. Het CBV kan momenteel nog geen definitief antwoord geven op de vraag of er een verandering is in het gedrag van potentiële verzekeringscriminelen. Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond, benadrukt dat het nog te vroeg is om daarover te oordelen. "Op de lange termijn zullen we kunnen beoordelen of de inspanningen van de sector op het gebied van preventie en opsporing tot veranderingen hebben geleid."
Het aantal bewezen fraudes per claim is opvallend: 1 op de 1.042, wat wijst op een verbeterde effectiviteit van de fraudeopsporing. 1 op de 3 onderzoeken resulteert in een vastgestelde fraudezaak, het hoogste percentage in 7 jaar.
Richard Weurding benadrukt daarnaast het cruciale belang van fraudebestrijding. Niet alleen om kosten te beperken, maar ook om eerlijke klanten te beschermen tegen onnodig hoge kosten. Een gebalanceerde aanpak komt vooral de consument ten goede en houdt het verzekeringsstelsel betaalbaar.
Gezien de impact van fraudeonderzoek op klanten, gaan verzekeraars zorgvuldig te werk en houden ze rekening met individuele omstandigheden. Het Verbond ondersteunt dit proces met sessies over duidelijke klantcommunicatie en bewustwording van culturele verschillen. Zo is er bijvoorbeeld een infographic gepubliceerd, waarin wordt uitgelegd wat iemand kan verwachten als de verzekeraar onderzoek doet naar een claim.
Wil je meer cijfers en voorbeelden zien? Bekijk dan de CBV Factsheet.
Je kunt bij NIBE-SVV fraudeopleidingen volgen vanaf instap- tot expertniveau. Hier leer je vaardigheden om fraude te herkennen en te bestrijden. Ontdek de volledige leerlijn of neem contact op met een studieadviseur voor persoonlijk opleidingsadvies.