Nieuw systeem schadevrije jaren op komst

Het Verbond van Verzekeraars werkt hard aan een nieuw transparanter ‘Roy-data’-systeem voor de registratie van schadevrije jaren. Het nieuwe systeem, het SVJ-systeem, werkt met blockchaintechnologie en maakt realtime inzicht mogelijk in het aantal schadevrije jaren van klanten met een motorrijtuigenverzekering. Naast de realtime inzage in het aantal schadevrije jaren, geeft het nieuwe systeem straks ook inzicht in hoe die jaren zijn opgebouwd. Dat leidt tot meer duidelijkheid, efficiëntie en klantgemak voor zowel verzekeraars als klanten. Het nieuwe systeem zal naar verwachting op 1 juli 2024 in gebruik zijn.

Schadevrije jaren en Roy-data

Wanneer je autorijdt, bouw je schadevrije jaren op. Dat doe je voor elk jaar dat je geen schades claimt bij de verzekeraar. De hoogte van de premie van de autoverzekering hangt onder andere af van het aantal jaren dat iemand geen schades heeft. Als je lang zonder schades rijdt, betaal je minder premie dan iemand met schade(s). Schadevrije jaren worden vastgelegd in de centrale registratie van Roy-data. De Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars (EPS) beheert het Roy-datasysteem.

Doel Roy-datasysteem

Het Roy-datasysteem van schadevrije jaren gebruiken autoverzekeraars om het risico in te schatten van iemand die een autoverzekering aanvraagt. Met het stelsel kunnen verzekeraars een passende premie bepalen en consumenten een beloning geven voor schadevrij rijden.

Vaak verkeerde opgave

Klanten geven bij een offerteaanvraag voor een autoverzekering vaak niet het juiste aantal schadevrije jaren op. Met als gevolg veel foutief opgemaakte polissen. Verzekeraars constateren die fouten pas later, als zij een controle doen in Roy-data. De achteraf gecorrigeerde polissen zorgen op dit moment voor verwarring bij klanten en extra werk voor verzekeraars. Het aanpassen van de systematiek moet hierin verbetering brengen.

Regels voor schadevrije jaren

Er zijn een aantal regels voor het bepalen van de schadevrije jaren. Die zijn vastgelegd in de Bedrijfsregeling 11 Roy-data (BR11). Het Verbond van Verzekeraars heeft deze regeling opgesteld. Hierin staat bijvoorbeeld hoe verzekeraars klanten moeten informeren over schadevrije jaren, hoe schadevrije jaren worden opgebouwd en  ̶  vanaf 1 januari 2016  ̶  hoeveel schadevrije jaren de klant verliest bij een schade. In BR11 staat ook welke schades een terugval in de schadevrije jaren veroorzaken en wie de schadevrije jaren mag inzien.
Om het nieuwe systeem in te kunnen voeren, werd in december 2022 een aanpassing van BR11 voorgelegd aan de Algemene Ledenvergadering van het Verbond. Die heeft ingestemd.

Overgangsperiode

Het nieuwe systeem gaat van start op 1 juli 2024 en kent een overgangsperiode. Voor particuliere polissen is dat 6 maanden, voor de zakelijke polissen 24 maanden. De invoering van het nieuwe systeem heeft namelijk flinke consequenties voor de huidige systemen en processen van verzekeraars en volmachten. In de aanloop naar de lancering moeten álle deelnemende partijen de eigen systemen aanpassen.

Niet alles verandert

Verzekeraars blijven, net als nu, zelf bepalen op welke manier zij schadevrije jaren inzetten bij het vaststellen van de premie en de opbouw van de zogeheten Bonus/Malus-ladder. Het nieuwe systeem meldt alléén de echte, ofwel zuivere, schadevrije jaren.

Werk voor adviseurs

Het nieuwe SVJ-systeem geeft klanten meer inzicht in hoe de schadevrije jaren worden opgebouwd. Toch blijft duidelijke uitleg belangrijk. Bijvoorbeeld over de terugval van 5 jaar na een schuldschadeclaim of claim na vandalisme. Daarnaast kennen sommige verzekeraars in specifieke situaties geen terugval in de Bonus/Malus-ladder, maar wel in zuivere schadevrije jaren. Bij de overstap naar een andere verzekeraar kan dat nog steeds onduidelijkheid opleveren. Ook bij het gebruik van het nieuwe SVJ-systeem vergt dit een duidelijke uitleg aan klanten met een motorrijtuigenverzekering.

Kennissessie

Het Verbond heeft toegezegd nog een kennissessie te organiseren, waarin het nader informeert over wat er precies gaat veranderen, over de werking van het nieuwe systeem en hoe de overgang verloopt van het huidige naar het nieuwe systeem.

Meer informatie?

 NIBE-SVV heeft diverse schadeopleidingen die ingaan op het systeem van schadevrije jaren:

Blijf op de hoogte op jouw vakgebied

Met een abonnement op Wft Triple A ben je altijd permanent actueel vakbekwaam.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!