Het aantal verkeers- en bedrijfsongevallen neemt toe. En daarmee ook het aantal claims van personenschade. Er bestaat daarom een grote behoefte aan experts om deze verzekeringsgevallen deskundig te beoordelen en af te handelen.
Verkeersongevallen voeren met afstand de top tien van gevallen van personenschade aan. Het zijn ongelukken waarbij automobilisten, fietsers, maar ook steeds meer bestuurders van scootmobielen zijn betrokken. Het aantal verkeersongevallen is toegenomen. Hetzelfde geldt voor het aantal bedrijfsongevallen met letsel of dodelijke afloop. Er wordt daarom vaker aangeklopt bij zowel letselschadebureaus als verzekeraars. Maar dat gebeurt ook omdat Nederlanders mondiger zijn geworden én er meer mogelijkheden zijn gekomen om de hoogte van een schadevergoeding aan te vechten.
Een claim van personen- of letselschade verdient een vlotte, professionele afwikkeling. Dat is echter niet altijd te realiseren. Want wie is of zijn er aansprakelijk? Dat is niet per se meteen duidelijk. Het kan zelfs jaren duren voordat dat is vastgesteld. Daarnaast kan het lastig zijn om de aard en de mate van opgelopen letsel te bepalen. Hoe groot is de kans op (volledige) genezing? Zijn er (vervolg)operaties nodig? En komen studie en/of werk in het gedrang? Die vragen kunnen niet altijd meteen worden beantwoord en dat staat een snelle afhandeling deels of helemaal in de weg. Maar een trage afhandeling kan ook te maken hebben met het ontbreken van deskundig personeel. Mede daarom neemt de vraag naar specialisten toe.
Het vakgebied personenschade biedt dus interessante mogelijkheden. Als specialist op dit gebied krijgt u te maken met zowel licht als zwaar letsel en de verzekeringstechnische afwikkeling daarvan. Elk geval staat op zichzelf. Dat maakt de rol van personenschade-expert nu juist zo boeiend. Wie is aansprakelijk? Wat zijn de financiële gevolgen? Is er sprake van smartengeld? Dat bepaalt u in samenspraak met andere specialisten, zoals medisch adviseurs, arbeidsdeskundigen en juristen. U treedt op namens de verzekeraar van de schadeveroorzaker of namens de verzekeraar of belangenbehartiger van het slachtoffer.
Dat betekent dat u over gedegen, brede vakkennis moet beschikken. Maar niet alleen dat. Communicatieve vaardigheden zijn in deze rol net zo belangrijk. Beide komen uitgebreid aan de orde in een opleiding personenschade van NIBE-SVV. Een opleiding personenschade van NIBE-SVV is interessant voor u als u personenschade wilt behandelen bij een verzekeringsmaatschappij (een rechtsbijstandsverzekeraar, motorrijtuigverzekeraar of aansprakelijkheidsverzekeraar), een letselschadebureau of een expertisebedrijf. Maar ook bij hulpverlenende instanties zoals vakbonden, juridische adviesbureaus en consumentenorganisaties is vraag naar goed opgeleide personenschadebehandelaars.