Vanaf 1 januari 2017 gaat een kentekenplicht gelden voor tractoren en landbouwaanhangers. En in 2018 wordt een APK verplicht..
Op dit moment ligt daartoe een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer. De bedoeling is dat de wet op 1 januari 2017 in werking treedt.
Kentekenplicht
De kentekenplicht gaat gelden voor tractoren en voor landbouwaanhangers. Bepaalde landbouwvoertuigen blijven vrijgesteld van de kentekenplicht:
- machines die smaller zijn dan 1,30 meter, bedoeld voor maaien en vegen
- machines die maximaal 6 kilometer per uur rijden
- aanhangers met een maximumgewicht van 750 kilo en een constructiesnelheid van niet meer dan 25 kilometer per uur
Naar schatting gaat het in totaal om bijna 600.000 voertuigen die een kenteken moeten krijgen.
In 2018 APK verplicht
Daarnaast wordt in 2018 een APK verplicht voor tractoren die harder kunnen rijden dan 40 kilometer per uur. Tractoren moeten hiervoor elke 2 jaar worden gekeurd.
Verkeersveiligheid
De invoering van de kentekenplicht heeft verschillende voordelen. Zo valt beter te controleren of aan de verzekeringsplicht is voldaan. Ook maakt de kentekenplicht het opsporen van gestolen tractoren eenvoudiger. De belangrijkste reden voor invoering is overigens de verkeersveiligheid. Een kenteken maakt betere controle mogelijk op verkeersovertredingen en zorgt er ook voor dat betere eisen kunnen worden gesteld aan de uitrusting van voertuigen.
Verzekering
Voor tractoren is een WAM-verzekering nu ook al verplicht. Gevolg van de invoering van de kentekenplicht is dat de verzekering voor tractoren en aanhangers nu ook aan het kenteken wordt gekoppeld. Verzekeraars moeten polissen en andere verzekeringsbewijzen daarop aanpassen. Al eerder (in 2015) is een rijbewijs voor tractoren verplicht gesteld.
Opleidingen
Een aantal opleidingen van NIBE-SVV gaat in op de nieuwe regels omtrent tractoren en landbouwaanhangwagens: