In een eerdere Nieuwsbreak over de Dubai klimaattop 2023 las je een samenvatting van de klimaattop. Dit artikel gaat dieper in op de afspraken die zijn gemaakt en belangrijk zijn voor de financiële sector. Want het is duidelijk: de financiële wereld moet aan de bak. Ontdek de belangrijkste akkoorden en voorbeelden voor financiële dienstverlener om de CO2-uitstoot versneld te verlagen.
Enkele minuten na de start van de plenaire vergadering op de klimaattop was er al een akkoord over het afstappen van fossiele brandstoffen. Om zo de CO2-uitstoot versneld te verlagen en daarmee te zorgen dat de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 1,5 graad. Hiervoor moet de wereldwijde CO2-uitstoot 43% lager liggen dan nu het geval is. Een ander belangrijk akkoord: de verdrievoudiging van duurzame energie tussen 2023 en 2030. Alle deelnemende landen zijn ook akkoord met een nieuw schadefonds. Dit is een fonds waaruit landen die getroffen zijn door klimaatrampen worden gecompenseerd. Met de langdurige periodes van droogte, bosbranden en overstromingen van de afgelopen jaren is dit een goede aanvulling op de overige akkoorden. Er is alleen nog geen overeenstemming bereikt over welke landen aan het fonds moeten bijdragen en wie het geld uit het fonds mag ontvangen.
Hoe lever je hier als financiële dienstverlener je bijdrage aan? Er zijn verschillende manieren voor, waarvan een aantal als must op je to-dolijst mogen staan. Ten eerste: verstrek leningen voor duurzame-energieprojecten. Denk aan projecten voor wind- en zonne-energie, waterkracht en geothermische energie. Zijn er speciale leningsvoorwaarden en interessante rentetarieven voor dergelijke projecten mogelijk? Help je klanten om te investeren in duurzame-energieprojecten. Door groene obligaties, investeringsfondsen of andere duurzame financiële producten aan te bieden. Geef advies aan je klanten over de impact van fossiele brandstof op het milieu en de mogelijkheid om over te stappen op duurzame energie.
Zorg ook dat je geen financiële belangen meer hebt in fossiele brandstoffen. Zo gaf ING eind 2023 aan dat ze in 2040 geen belangen meer willen hebben in de olie- en gaswinning. Daarom bouwen ze in 2030 de belangen met 35% af. En voeren ze de komende jaren gesprekken met klanten over het omlaag brengen van het gebruik van olie en gas. Volgens Milieudefensie gaat dit niet snel genoeg: de organisatie heeft de bank voor de rechter gedaagd. De milieuorganisatie wil dat de bank haar uitstoot vermindert. En klanten uitsluit die blijven vervuilen.
Bied je klanten de mogelijkheid om energie te besparen door leningen aan te bieden voor energiebesparende maatregelen. Denk aan zonnepanelen of isolatie. Nog een optie: stel duurzaamheidscriteria op voor investeringen en leningen. Bijvoorbeeld dat je alleen leningen verstrekt aan bedrijven die voldoen aan bepaalde duurzaamheidsnormen. Als laatste: werk samen met maatschappelijke organisaties en overheden om gemeenschappelijke doelen te bereiken. Zo help je gezamenlijk om een duurzame wereld te ontwikkelen en het klimaat te beschermen.
Wil je consumenten beter van dienst zijn met hun duurzaamheidsvraagstukken? Bekijk onze duurzaamheidsopleidingen. Volg bijvoorbeeld de training Adviseur Duurzaam Wonen. Tijdens deze training leer je onder andere welke mogelijkheden er zijn tot energiebesparing, welke voor- en nadelen deze maatregelen hebben en of er subsidieregelingen zijn.
Binnenkort komt deel 3 met diepgaande inzichten over de klimaattop in Dubai van Kees Dullemond, directeur van INSVER. Sta je al ingeschreven op de Nieuwsbreak? Dan ontvang je maandelijks het laatste nieuws, waaronder deze diepgaande inzichten, in je inbox. Heb je je nog niet ingeschreven? Schrijf je dan nu in.