Afstempelen van pensioen compenseren?
Op Maandag, 20 Juni, 2016, 12:40
Korten op pensioenen is misschien niet leuk. Maar zou de overheid dat moeten compenseren? Mij lijkt het van niet.
Een flink aantal pensioenfondsen moet volgend jaar afstempelen. Bijna dagelijks kunt u lezen hoe erg dat is (‘de ouderen worden weer gepakt’), wie er de oorzaak van is (Draghi, DNB, Financiën, onredelijke regels) en hoe het probleem opgelost moet worden (‘de overheid moet compenseren, ‘afstempelen is helemaal niet nodig, de pensioenpotten zijn groot genoeg’).
Nu is de hele pensioendiscussie natuurlijk buitengewoon lastig. Juist dat maakt het makkelijk voor degenen die er niet zoveel verstand van hebben om er wel een mening over te hebben. Juist bij ingewikkelde en met onzekerheden omgeven thema’s wordt meestal niet gevraagd om een mening te onderbouwen. Dan haakt het grootste deel van het publiek af. Dus doen vooral díe meningen het goed, die meevaren op goedkope sentimenten en gedachten als ‘na mij de zondvloed’. Want hé: gunnen we die ouderen die zo lang en zo hard gewerkt hebben niet allemaal het beste en zijn we niet allemaal tegen nodeloze kortingen? Relativeringen dat ook weer niet alle ouderen even lang en even hard hebben gewerkt, dat veel ouderen er toch al financieel uitbundig bijzitten en dat er ook mensen zijn met heel riante pensioenuitkeringen, worden als onwelvoeglijk afgestraft evenals de opmerking dat het juist gaat om de vraag of die kortingen nodeloos zijn.
Wat in de discussie consequent buiten beeld blijft, is dat het voor het kunnen korten op pensioenen wel nodig is dat er überhaupt een pensioen is. Voor veel mensen is dat kennelijk zo vanzelfsprekend, dat zij zich niet realiseren dat er groepen in ons land zijn, die nooit pensioen hebben opgebouwd. Ook groepen die hun hele leven hebben gewerkt. Bijvoorbeeld bij een bedrijf dat geen pensioenregeling had. Zoals er ook groepen zijn, ondernemers, zzp-ers en anderen, die voor hun pensioen hebben gespaard, maar die nu, nu zij dat gespaarde kapitaal moeten omzetten in een lijfrente, dankzij de lage rente nog veel slechter af zijn, dan degene die zijn pensioenfondspensioen met een 0,5 procent gekort ziet. Dat kan soms zomaar 30 tot 40% schelen. Over deze groepen hoor ik voorstanders van compensatiemaatregelen niet.
Toegegeven: het is niet leuk als je wordt gekort op je pensioen. Maar het gaat bij die kortingen bij pensioenfondsen hooguit om procenten. En dan geen procenten van het inkomen, maar alleen procenten van het pensioen: het bedrag dat bovenop de AOW komt. Die kortingen door de overheid te laten compenseren, betekent dat degenen die in het geheel geen pensioen hebben meebetalen aan een pensioenaanvulling van degenen die al pensioen hebben. Dat lijkt mij niet zo redelijk.