Risk & Compliance Trends in 2024: Vooruitblikken en Voorbereiden met NIBE-SVV

In 2024 zien we een verdere professionalisering en complexiteit in het vakgebied van Risk & Compliance. Dit jaar worden bedrijven geconfronteerd met uitdagingen die meer strategisch inzicht, grondige voorbereiding en actuele kennis vereisen. Hieronder bespreken we de belangrijkste trends en hoe je als professional kunt inspelen op deze veranderingen met behulp van de opleidingen van NIBE-SVV. 
 

1. Governance van Kunstmatige Intelligentie (AI) 

AI blijft een onmisbaar onderdeel van moderne bedrijfsstrategieën. De inzet van AI biedt ongekende kansen, maar roept ook vragen op over ethiek, privacy, en de naleving van wet- en regelgeving. In 2024 wordt er verwacht dat bedrijven wereldwijd strengere governance-structuren moeten implementeren om AI op een verantwoorde en legale manier in te zetten. Compliance-professionals staan voor de uitdaging om AI-risico’s effectief te beheersen en te zorgen voor naleving van zowel bestaande als nieuwe regelgeving. De [Masterclass Governance - Risk - Compliance](https://www.nibesvv.nl/risk-compliance/masterclass-governance-risk-compliancy-in-de-praktijk.html) van NIBE-SVV helpt je om de benodigde kennis en vaardigheden te ontwikkelen om deze complexe uitdagingen aan te gaan. 
 

2. Cybersecurity: Voortdurende Dreiging 

Met de toenemende digitalisering en het hybride werken, blijft cybersecurity een topprioriteit voor financiële instellingen. De toename van cyberaanvallen en datalekken betekent dat bedrijven continu hun beveiligingsmaatregelen moeten verbeteren. Voor compliance-professionals is het essentieel om niet alleen de technische aspecten van cybersecurity te begrijpen, maar ook hoe ze deze risico's kunnen integreren in bredere bedrijfsprocessen. De training [Certified Compliance Officer (CCO)](https://www.nibesvv.nl/compliance/certified-compliance-officer.html) biedt diepgaande kennis over het beheersen van cybersecurity-risico’s en de toepassing van effectieve compliance-strategieën. 
 

3. ESG-Regelgeving en Duurzaamheid 

Environmental, Social & Governance (ESG) onderwerpen domineren in 2024 de agenda van veel bedrijven, vooral in de Europese Unie. De nieuwe richtlijnen verplichten bedrijven om dieper in te gaan op de impact van hun operaties en die van hun toeleveringsketen op mens en milieu. Dit vereist niet alleen robuuste due diligence-processen, maar ook voortdurende aanpassing van strategieën om aan deze nieuwe eisen te voldoen. Met de [Masterclass ESG](https://www.nibesvv.nl/risk-compliance/masterclass-esg-risk-management.html) van NIBE-SVV kunnen professionals zich voorbereiden op de implementatie van effectieve ESG-risicomanagementsystemen. 
 

4. Sanctieregelgeving: Toenemende Complexiteit 

Sanctieregelgeving neemt toe in zowel reikwijdte als complexiteit, vooral voor bedrijven die internationaal opereren. De verscherpte handhaving van sancties betekent dat bedrijven hun compliance-programma’s grondig moeten evalueren en verbeteren. Dit vraagt om gespecialiseerde kennis van internationale regelgeving. 
 

5. Voorbereiding op de Toekomst 

De dynamische aard van Risk & Compliance vraagt om voortdurende educatie en aanpassing. Met de juiste opleidingen kun je niet alleen voldoen aan de huidige eisen, maar ook anticiperen op toekomstige ontwikkelingen. De opleidingen van NIBE-SVV bieden je de kennis en vaardigheden om je voor te bereiden op de uitdagingen van morgen. 
[spacing] 

 
Ontdek meer over hoe NIBE-SVV je kan ondersteunen bij het verbeteren van je expertise: 

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!