De 10 grootste risico’s in 2023: cyberrisico’s aan kop

Over het risico op cyberincidenten maken ondernemers zich de meeste zorgen. Het risico op bedrijfsonderbrekingen komt bij hen op de tweede plaats. Deze ranking is afkomstig van de Risk Barometer die Allianz jaarlijks publiceert. In deze Barometer is informatie van ondernemers uit 94 landen verzameld.

Bij cyberincidenten moet je denken aan cybercrime, malware/ransomware, IT-verstoringen en datalekken en boetes daarvoor. Bij bedrijfsonderbrekingen gaat het om onderbrekingen veroorzaakt door corona, de oorlog in Oekraïne en de supply chain disruptie.

Nieuwkomer: energierisico

Opvallend is het energierisico. Die stond niet eerder in de top 10, maar is nu nieuw binnengekomen op plaats 4. Vooral in Europa zijn er sectoren die last hebben van een tekort aan energie en van hoge en schommelende prijzen. Volgens de Risk Barometer zijn in Europa vooral de voedingsindustrie, landbouw, chemische en farmaceutische industrie, de bouw en de maakindustrie kwetsbaar. Voor deze sectoren hebben de energieproblemen grote gevolgen voor de winstgevendheid. Bedrijven moeten soms ingrijpende maatregelen nemen, zoals verplaatsen van de productie of tijdelijke bedrijfssluiting.

Top 10

De volledige top 10 ziet er als volgt uit:
(Het percentage laat zien hoe vaak ondernemers het risico noemen.)

  1. Cyberincidenten (34%. In 2022 was dat percentage 44%).
  2. Bedrijfsonderbrekingen (34%. Een paar stemmen minder dan nr. 1. Vorig jaar was dat 42%).
  3. Macro-economische ontwikkelingen (25%. Dat wil zeggen inflatie en potentiële recessie, deflatie, monetair beleid, bezuinigingen. In 2022 was dat nog maar 11%). Dit risico heeft nog nooit zo hoog in de top 10 gestaan.
  4. Energiecrisis (22%, dat wil zeggen energieschaarste en prijsschommelingen). Nieuwkomer, stond niet op de lijst in 2022.
  5. Veranderingen in wet- en regelgeving (19%. Denk aan economische sancties, handelsovereenkomsten/tarifering, protectionisme en EU-desintegratie. Dit percentage was ook in 2022 19%).
  6. Natuurrampen (19%. Dit was vorig jaar 25%).
  7. Klimaatverandering (17%. Dit percentage was ook in 2022 17%).
  8. Personeelstekort (14%, was in 2022 13%).
  9. Brand- en explosiegevaar (14%, was in 2022 17%).
  10. Politieke risico’s en geweld (13%, bijvoorbeeld terrorisme, stakingen, rellen. Was vorig jaar nog maar 9%). Nu voor het eerst in de top 10.

Lees er meer over in de Allianz Risk Barometer.

Opleidingen op het gebied van risicomanagement

Bij NIBE-SVV kun je terecht voor diverse opleidingen op het gebied van risicomanagement.
 
Bijvoorbeeld:

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!