De belangstelling voor investeren in virtuele valuta’s, zoals Bitcoin en Ethereum, neemt snel toe. De extreme koersstijgingen zijn hier met name debet aan. Er wordt druk gespeculeerd met dit virtuele geld. Maar investeren in deze valuta’s is niet zonder risico. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) deed onlangs een waarschuwing uitgaan.
Het gaat bij de Bitcoin en andere virtuele valuta’s (er zijn er honderden) om alternatieve betaalsystemen. Elke virtuele valuta is als het ware een gedecentraliseerde financiële markt met zijn eigen munt. Er komt geen bank aan te pas.
De oudste en bekendste van de virtuele munteenheden is de Bitcoin (BTC). Dit digitale betaalmiddel is in 2009, uit de markt zelf, op het internet ontstaan. De munt wordt op steeds meer plekken geaccepteerd. Hier en daar in Europa is het zelfs mogelijk de taxi met Bitcoins te betalen, en in Canada zijn er al Bitcoin-pinautomaten.
Meer over de Bitcoin
Bitcoins zijn onder meer te koop via Bitcoin online exchange platforms en ruilbeurzen. Voor de aanschaf van Bitcoins heeft u een digitale portemonnee (op uw pc, smartphone of laptop) nodig, de zogenaamde Bitcoin Wallet.
Meer over het aanmaken van een wallet
Als u Bitcoins wilt kopen, kunt u op internet naar zo’n platform gaan en aangeven hoeveel u wilt kopen. U kunt ook een stukje Bitcoin kopen. Het minimum is 0,001 BTC. U betaalt met iDeal en daarna krijgt u de gekochte Bitcoins in uw wallet.
Via deze wallet kunt u niet alleen Bitcoins kopen, maar ook bewaren en Bitcoin-betalingen doen. De wallet is te vergelijken met een bankrekening.
De Bitcoin kent extreme koersstijgingen. De waarde van de Bitcoin ligt nu, in oktober 2017, op circa $ 3.750. Maar dat kan snel veranderen. De koersen van virtuele valuta kunnen tientallen of zelfs honderden procenten per dag fluctueren. De totale waarde van de markt voor virtuele valuta daalde bijvoorbeeld in juni 2017 binnen vier weken met bijna 50%. Dus er kleven ook grote risico’s aan.
De AFM waarschuwde onlangs nog voor de risico’s bij investeren in deze valuta. Ze wijst erop dat zij en De Nederlandsche Bank (DNB) geen toezicht houden op deze virtuele valuta’s. De markt voor virtuele valuta is jong en complex en daarmee zeer onvoorspelbaar. Hoe deze markt zich ontwikkelt, valt niet te zeggen.
Een kleine gebeurtenis zoals een negatief nieuwsbericht kan volgens de AFM de digitale valuta als een zeepbel uiteen doen spatten.
De AFM meent ook dat het een reële mogelijkheid is dat de waarde van een virtuele valuta permanent naar nul daalt.
Dat virtuele valuta kwetsbaar zijn voor cybercrime brengt ook risico’s mee. Derden kunnen door een hack, toegang krijgen tot iemands wallet en zijn valuta stelen. En bij verlies van het wachtwoord van de digitale wallet is deze niet meer toegankelijk. Dan is men zijn investering voorgoed kwijt.
Een ander risico waarvoor de AFM waarschuwt, is dat veel virtuele valuta weinig handel kennen. Dit maakt ze kwetsbaar voor koersmanipulatie. De prijs kan kunstmatig opgedreven worden. De toegenomen populariteit kan aanbieders aantrekken met frauduleuze bedoelingen. Het is mogelijk dat iemand slachtoffer wordt van een piramidespel met virtuele valuta en zo het geïnvesteerde geld verliest.
De technologie achter de Bitcoin is de zogenoemde ‘Blockchain’. Blockchain is een technologie die gebruikmaakt van een combinatie van cryptografie, algoritmes en een controlegetal. Iedere stap in het transactieproces wordt gedocumenteerd en is tot op zekere hoogte traceerbaar. Daarbij komen meerdere computers onafhankelijk van elkaar tot hetzelfde resultaat.
Blockchain heeft veel meer toepassingsmogelijkheden dan alleen bij virtueel geld. Nu lijkt ook de verzekeringsbranche de techniek te omarmen. Zo maakte onlangs een groep van 15 verzekeraars (waaronder Aegon, Achmea en Allianz) bekend dat men gaat samenwerken om blockchain te kunnen inzetten voor herverzekeringsproducten. In het gezamenlijke project, het B3i-project genaamd, werken de verzekeraars aan een compleet digitaal en papierloos administratief systeem, dat fraude nagenoeg onmogelijk moet maken. Ook bespaart de techniek naar verwachting veel duur en inefficiënt papierwerk. Een voordeel is verder dat alle partijen – zoals verzekeraars, herverzekeraars en verzekeringstussenpersonen – direct zaken met elkaar kunnen doen.
Ook Maersk, de grootste containerrederij ter wereld, is van plan volgend jaar met een op blockchain gebaseerde toepassing te starten. Die moet het mogelijk maken op ieder moment te weten waar de lading is, bij wie die is verzekerd en tegen welke voorwaarden. Verzekeren gaat dan makkelijker en vlotter, evenals de afhandeling van claims.
NIBE-SVV organiseert samen met Computrain een masterclass over blockchain op 2 november. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Dus wacht niet te lang en meld u aan. Hierna snapt u blockchain en kent u de voordelen, mogelijkheden en obstakels van deze technologie.
In de opleiding Next Payments maakt u kennis met trends en innovaties in de betalingswereld. Ook de Bitcoin komt aan bod. Op 7 november start er weer een opleiding.
De opleiding Next Payments maakt onderdeel uit van zowel de leergang Payments als de leergang Next Financial Professional van de Next Academy. In de Next Academy vindt u het complete aanbod aan opleidingen die aansluiten bij nieuwe ontwikkelingen en skills die u vandaag én morgen nodig heeft.